Ученици от ПГОТ “Христо Бояджиев“ с първо място в Национален конкурс за мартеници

02.03.2024 16:07

Единадесетокласничиките Деница Драндарска, Сибел Юмерова и Буседжан Йозджан от специалност „Производство на облекло от текстил“на ПГОТ-Плевен  и техният учител по практическо обучение Галя Йошовска, бяха класирани на I-во място в Националния конкурс за мартеници“Пижо и Пенда“, 2024г. – Перник. Присъдената награда за нашите ученици, разпределени в 3-та група- участници над 14 години, е за  изработка на обемна кукла Баба Марта, информират от плевенската професионална гимназия.

Конкурсът за мартеници „Пижо и Пенда“ се организира от НЧ“П.К.Яворов“ 1926 г., с. Мещица и Сдружение “Дай, бабо ,огънче“. Гордостта и радостта от присъденото I-во място за учениците от ПГОТ-Плевен е голяма – пропорционално на големия брой тазгодишни участници в конкурса – 196 институции и 115 индивидуални участници. Повече от месец отне на училищния екип реалирането на проекта по създаването на куклата Баба Марта – от обмислянето на идеята за визия, дизайн, облекло и аксесоари, през избор на вид и  количество на материали, приложни и художествени техники, до окончателното сглабяне на куклата и придаването на естетически и художествен завършек. Учениците си припомниха традициите и обичаите в българския фолклор, свързани с Баба Марта- поверия, вярвания, герои, символика и връзката им с християнския календар, така необходими за изграждане на единствения зимен женски образ и неговото излъчване, събрал в себе си лютия нрав на Баба Марта, наследен от Голям и Малък Сечко , и нейното веселие, благородство и настроение, приет от настъпващите пролетни месеци. Това разказват от ПГОТ-Плевен.

За ръководството на училището, спечеленият приз е не само награда за положения от учениците труд за изработването на обемната кукла Баба Марта – оригинална, автентична, с висока худажествена стойност и стил, но и потвърждение на факта, че компетентностният подход и екипната работа в училище, са правилният избор за тяхното гражданско образование и патриотично възпитание, за личностното им израстване, реализация и изява, за усъвършенстване уменията им за социални контакти и общуване.

Ръководството и целият училищен екип на ПГОТ-Плевен поздравяват и благодарят на спечелилите 11-класници и техния  учител – участници в конкурса за мартеници, тъй като популяризират не само училището си, но и родния ни град.

Пожелаваме си, като името на сдружението-инициатор на конкурса – “Дай, бабо, отънче“, така и ние да успеем да опазим, съхраним и предадем на идните поколения  млади хора огъня на българщината, на българския дух и на родния фолклор, традиции и обичаи, определящи  нашата идентичност, информират от ПГОТ “Христо Бояджиев“.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: