Честита Баба Марта от Община Плевен!

01.03.2024 15:38

С много настроение и гости започна празникът на Баба Марта днес в Община Плевен. Ръководството на Общината и Общинския съвет, както и служителите в администрацията, бяха изненадани с мартеници от децата в детските градини „Звънче“ и „Първи юни“ и деца от Центъра за специална образователна подкрепа „П. Р. Славейков“ и представители на шестте центъра за настаняване на деца от семеен тип в Плевен. Част от изненадата за кмета на Общината д-р Валентин Христов бе гостуването на живи мартенички, придружени от Баба Марта. Изненадата поднесоха от ДГ „Звънче“.

Огромна мартеница краси от днес и сградата на Община Плевен. Червено-белият символ е изработен от деца с подкрепата на „Сдружение на производители на мартеници и традиционни сувенири“ в Плевен и други малки производители, и е подарена на председателя на местния парламент доц. д-р Иван Малкодански. Днес той лично закачи мартеницата на фасадата на Общината.

На 1 март хора, дървета и животни се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март – църковния празник на Св. 40 мъченици, или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Честита Баба Марта на малки и големи! Бъдете здрави и усмихнати!

Община Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: