Областният председател на БСП Свилен Атанасов за случващото се в партията в Плевен и страната

27.02.2024 15:56

През уикенда в Плевен се проведе общинска конференция на БСП, за която медиите, или поне по-голямата част от тях, не бяха информирани. От сайта на БСП, обаче, разбрахме, че общинската организация си има нов председател – Генади Тодоров. Потърсихме за коментар по темата Свилен Атанасов – областен председател на БСП, за да коментира и внесе яснота в ставащото в партията.

„Плевен е поредната област, която видимо понася щети от неуставното поведение на Корнелия Нинова и тесния партиен кръг около нея, в който е включен и депутатът от Плевенски регион Румен Гечев. В твърде много области за последната година бяха подменени ръководствата. Проблемът е, че тези процеси се задълбочават. Всички виждаме, какво се случва в Плевен, Шумен, Бургас, а вече и в София…“, коментира за Плевен за Плевен областният лидер на БСП.

И още: „Ретроспективно, проблемите започнаха след като многократно Областния съвет на БСП В Плевен апелираше пред Изпълнителното бюро и Националния съвет, и в частност – пред председателя на партията Корнелия Нинова, водач на листата в област Плевен на поредицата от парламентарни избори да бъде местен кадър, а не Румен Гечев, който не членува в нито една от плевенските партийни организации.

Въпреки всичко, той бе налаган от Нинова за водач на листата и резултатите са видими – от над 20 хил. гласа през април 2021г., се сринахме на 9 хил. гласа през април 2023 година!“

„На последните местни избори през ноември 2023-та година, Гечев и кръгът около него наложиха кандидат за кмет, който бидейки водач на листа и председател на предизборния щаб, получи 2300 гласа и бе на седма позиция на провелия се първи тур за избори за кмет на община Плевен.“, заяви още Свилен Атанасов.

Според него, провелата се преди няколко дни общинска конференция е логично следствие на всичко, описано по-горе. Областният лидер твърди, че заседанието е неуставно, тъй като, въпреки инсинуациите за взето решение на НС на БСП – такова няма.

„Съгласно устава, конференция може да бъде свикана от Общински съвет на БСП, а такова решение той не е вземал. Нещо повече, пак според устава, делегатският състав следва да бъде информиран за датата и мястото на провеждане на конференцията в срок не по-кратък от 30 дни. Голяма част от делегатите бяха информирани 5 дни преди заседанието, и то по вайбър…“, коментира още Свилен Атанасов като допълва, че тези нарушения са провокирали група социалисти да сезират общопартийната контролно комисия в София затова, че провелата се конференция в Плевен не е издържана по устав и, де факто и де юре, е нелегитимна. Съгласно устава на БСП, ОПКК следва да разгледа този казус и да се произнесе, дали провелата се конференция е легитимно свикана.

„Не съм се венчал за каквато и да била партийно позиция, но считам, че в нашата партия има уставни правила и норми, които следва да бъдат спазвани.“, завършва с огорчение областният председател на БСП Плевен Свилен Атанасов.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: