Весела Сахатчиева: Вече седмица валят заплахите на официалния мейл на плевенския съд

27.02.2024 8:38

„Вие сте мързеливи, корумпирани, невежи, необразовани селяни, ще ви изкормим“, „съдии, защитаващи крадливи политици и контрабандисти“, „законът казва смърт за вас“ – това са част от заплахите, които съдии в Плевен получават вече седмица на официалния си имейл.

Съобщенията започват след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и след изявленията на съдия Владислава Цариградска, каза председателят на Окръжен съд-Плевен Весела Любомирова Сахатчиева в „Тази сутрин“ на БТВ.

Заплашителни имейли започват на 19 февруари.

„Отначало бяха адресирани и съдържаха името на съдия Владислава Цариградска, но впоследствие получихме имейли, адресирани общо до съдиите с нецензурни изрази, съдържащи заплахи. Не са преставали вече седмица и вече са 44. Това е прецедент и сме притеснени. Ежедневно, дори и в почивните дни и след края на работния ден, ми се докладват такива съобщения и този поток не спира вече една седмица. Притеснени сме и се отразява на организацията на работата на съда. Имейлите започнаха, след като се случи убийството на Мартин Божанов и след изявленията на съдия Владислава Цариградска“, каза Весела Любомирова Сахатчиева.

От неделя започват да пристигат имейли и на официалната поща на Районен съд-Плевен, отново с подобни квалификации и заплахи.

По думите на председателя на Окръжен съд-Плевен подателите са три, а съобщенията са написани в примитивен стил от човек, вероятно представящ се за неграмотен.

„Не мога да кажа дали става дума за група и дали се касае за едни и същи лица. Обясниха ми, че тъй като съобщенията се изпращат от gmail, е много трудно да се установи локацията и подателят и сме в очакване. Нямам информация да е образувано досъдебно производство“, допълни Любомирова Сахатчиева.

Съдът е сигнализирал ОДМВР-Плевен, окръжната прокуратура, главния директор на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието и отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП, информира още БТВ.

снимка: архив

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: