Никога не казвайте това на мъж! Ще разрушите и най-силните връзки…

23.02.2024 13:08

В разгара на кавга или в момент на раздразнение обидни думи могат да паднат от устните ви към любимия мъж и изглежда, че след разрешаването на конфликта и помирението те ще бъдат забравени. Но, като правило, това не се случва.

„Казана дума – хвърлен камък“, гласи поговорката. И въпросът е, че дори след извинение, казаното периодично ще изплува в паметта и ще бъде анализирано. И винаги е по-добре да помислите десет пъти, преди да кажете нещо. Особено, ако цените партньора си и не искате да се разделяте с него.

Казвайки определени думи на мъжете си, жените разрушават отношенията, понякога дори без да го искат. Специалистите изброяват пет женски фрази, които е най-добре да се забравят и никога да не се използват в семейни конфликти.

1. „Казах ти как да го направиш! Винаги се проваляш! Ръцете ти са наврени в …!“

Всеки човек е убеден, че знае как да прави това, което прави. Убеден е в своята компетентност и че опитът му е достатъчен за всичко. Упреците в некомпетентност и съветите „как да го направя“ нараняват самочувствието на мъжа, неговата „самооценка“ по отношение на умения и представи за успех. Не всеки може да изтърпи „ядосано мамче“ до себе си.

2. „Какво толкова направи?“

Обезценяването на усилията и чувствата, вложени в това, което мъжът е направил за любимата си, убива мотивацията за по-нататъшни подвизи. Без да получи похвала, пламъкът на любовта угасва. В крайна сметка той се е опитал, искал е най-доброто. Един мъж знае, че е ценен, когато една жена му изрази признателност и благодарност за това, което е направил или за решенията, които е взел.. Това му дава сили, насърчава го и буквално му дава енергия за всичко. Обезценяването на усилията и резултатите буквално лишава човек от енергия.

3. „Ти си точно като майка си!“

Човек трябва да приеме и оцени силните си страни и дори недостатъците като свои. Ако е добър в нещо, той би искал жената да го смята за негово постижение или вродена черта. Сравняването му с някой от неговите роднини или приятели, особено по негативен начин, го лишава от задоволяване на потребността му от приемане. Освен това в казаното, мъжът ще разпознае и обида към своите близки.

4. „Отиди при бившата си, тя нали е по-добра от мен!“

Обиждайки се от критиката, жената понякога не може да сдържи желанието да покаже сарказъм. Като се сравнявате с бившата приятелка на вашия мъж, вие изглежда се обезценявате в очите му, като по този начин обезценявате неговия избор. В края на краищата той е избрал вас, влагайки решителност и чувство в избора си. Изграждайки комуникация по този начин, рано или късно ще убедите мъжа, че е направил грешка.

5. „Иван/Драган/Петкан никога не би направил това!“

Една фраза, която може да убие едно чувство направо, с един удар! Сравнявайки мъжа си с някой от миналите си партньори, вие стигате до най-уязвимата част от представата за себе си на мъжа – неговата представа за себе си като за сексуално успешен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: