3 лоши навика, които всъщност могат да означават високо ниво на интелигентност…

22.02.2024 13:36

Така поне смятат психолозите и показват резултатите от научни изследвания. Следователно, поведението, което се осъжда в обществото, не винаги означава, че пред вас стои недостоен човек.

Според психолозите, някои навици, които обикновено се приписват на мързел или дори грубост, всъщност могат да бъдат показател за остър ум и висока интелигентност.

Бъркотия навсякъде

Има теория, че да си разхвърлян автоматично означава да си неорганизиран и следователно по-малко продуктивен. Но така ли е?

Психолози от университета в Минесота установиха, че хората с разхвърляни стаи са по-умни и имат по-висок коефициент на интелигентност. Наистина, когато умът ви е зает с важни и интересни неща, редът в стаята е най-малката ви грижа. Освен това, безпорядъкът може да показва, че сте много креативна личност и можете да мислите нестандартно.

Според изследването, неподредената среда може да вдъхнови скъсване с традицията и да доведе до нови прозрения. Обратно, редът наоколо може да насърчи условността и предпазливостта.

Стоене до късно

Стоенето до късно и ранното ставане за работа не е най-добрият вариант за вашето здраве. По правило такъв режим на сън обезпокоява много хора и силно влияе на работата им през следващия ден. Въпреки това, както казват сомнолозите, при средна продължителност на съня от 7 до 9 часа, индивидуалната норма може да варира от 4 до 12 часа.

Учените са открили връзка между циркадните ритми и нивата на интелигентност. Проучване, публикувано в Psychology Today, установило, че хората, които си лягат късно и се събуждат късно, имат по-висок коефициент на интелигентност. И сред известните хора има много нощни сови – например, Чарлз Дарвин и Уинстън Чърчил.

Използване на нецензурен език

Хората, които ругаят, се възприемат като вулгарни и неучтиви. Но проучване, проведено в Марист Колидж в Ню Йорк, установява обратното: хората, които използват ругатни, често имат по-богат речников запас и по-високи реторични умения.

Освен това, такива хора са по-честни: те ругаят, когато са под въздействието на силни емоции, така че е по-вероятно да изразят истинските си чувства. А и ругатните помагат за облекчаване на стреса –  както физическият, така и емоционалният, дори са в състояние да облекчат болката.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: