Дом за възрастни хора с деменция – как да изберем най-добрия?

21.02.2024 12:04

Деменцията е състояние, при което когнитивните и когнитивните способности намаляват и поведението се променя. То се развива поради смъртта на нервните клетки в мозъка. Например, при пациенти с болестта на Алцхаймер, нервните клетки в мозъка са увредени поради натрупването на амилоидни плаки или амилоид-β пептид и сплетения от тау протеин. Болестта на Алцхаймер също е форма на деменция. Учените все още не са разбрали точно защо се случва това.

В по-голямата част от случаите деменцията се развива при хора над 65-годишна възраст. Според Световната здравна организация (СЗО), всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона случая на деменция. Експертите на СЗО изчисляват, че до 2050 г. броят на пациентите с деменция ще нарасне до 139 милиона души.

С какво се характеризира деменцията?

Нарушение на паметта. Човек задава едни и същи въпроси, разказва едни и същи истории, забравя къде е сложил определени предмети и защо са необходими. Понякога може да забрави приятели и близки, да загуби спомени.

Намалена способност за решаване на проблеми. Ежедневните задачи, които преди са били лесни, сега стават трудни. Човек не разбира как да стигне до правилното място, дори ако цял живот е живял в това населено място и е добре ориентиран.

Приготвянето на вечеря, плащането на сметки, завързването на връзките на обувките или решаването на елементарна задача за него е истинско търсене, понякога невъзможно.

Психоневрологични симптоми. Апатия, нарушения на съня и други признаци на депресия, агресия, заблуди и халюцинации. Колкото по-тежък е стадият на деменция, толкова по-силни са тези прояви.

Ето основните признаци, които може да показват, че е време да обмислите настаняване на вашия близък в дом за възрастни хора с деменция.

Човекът се нуждае от постоянна грижа. Това може да включва къпане и хранене, както и различни медицински процедури. Например, приемане на лекарства, грижа за рани от залежаване, ако не става от леглото или други рани.

Тревожите се за безопасността му. При деменция хората може да забравят да спрат газта, да напуснат къщата и да се изгубят, случайно да паднат или да се наранят.

Социална изолация. Това важи както за човека с деменция, така и за лицето, което се грижи за него. Ако единият или и двамата нямат комуникация и способност да променят дейността си, настаняването в дом за възрастни хора с деменция може да помогне за решаването на този проблем. Там се провеждат различни събития за пациентите, а болногледачът ще има време за себе си и своите хобита.

Решението да се настани човек с деменция в старчески дом често е трудно

Какво да търсите при избора на подходящия дом?

Наличие на медицинска помощ. Много пациенти приемат лекарства през целия живот и се нуждаят от редовни медицински грижи.

Квалификация на служителите. Персоналът трябва да знае как да лекува хората с деменция по подходящ начин. Важно е не само да се следи хигиената и да му се дават навреме лекарствата, препоръчани от лекуващия лекар.

В допълнение, негативните прояви на болестта могат да се увеличат поради глад, самота и други фактори. Например, човек може да стане по-подозрителен или агресивен. Следователно, нуждите на пациента трябва да се наблюдават внимателно.

Безопасност. По-добре е избраният дом за възрастни хора с деменция да се намира в безопасна зона с добра транспортна достъпност, дори и да е извън града. Често на територията на пансионите има охрана. Дежурният охранител не само следи непознати да проникнат вътре, но и може да забележи навреме възрастен човек, който се е загубил или е решил да избяга.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: