Ценно дарение от книги получи плевенското ОУ „Цветан Спасов“

20.02.2024 7:27

Често пъти учениците на ОУ „Цветан Спасов“ се спират пред една непозната за тях вещ в музейния кът на училището. Децата трудно запомнят името й и симпатично я наричат „всепишеща“ или „самопишеща“ машина, която като с магнит привлича малките им  пръстчета към странните бутони. Всъщност това е пишещата машина, под чиито щракащ звук се раждат едни от най-хубавите стихове на поета Цветан Спасов. Тя напомня за времето, когато поетите пишат рими пълни с бунт, с желание за справедливост, с тъжни усмивки и светло бъдеще. Поезия, за която се заплаща с живот. Поезия, която и до днес е актуално  предизвикателство за литературния вкус и която намира своите читатели дори век след своето създаване. Цветан Спасов е сред авторите, които са преиздавани десетки пъти.

Поредното издание на книгата  „Събрани творби на Цветан Спасов“ доведе в училището, чиито патрон е поета, дългогодишния кмет на Плевен, бивш депутат и председател на партия АБВ, Румен Петков, както и общинския съветник Ленко Тодоров. Това информират от плевенското училище. Техният домакин – директора на  прогимназията, Филип Филипов, получи като дарение колекция от книги на плевенския поет. Това за пореден път показа, че родолюбивите инициативи нямат политически цвят и цели, защото училището е най-добрия дом за книгите, а те пък са дом за литературния свят на незабравимите български автори.

Много от дарените книги ще намерят място в библиотеките и на ученици от ОУ “Цветан Спасов“. Те ще са награда за труда на най-добрите в областта на науката, спорта и изкуствата. А такива деца в училището не липсват, споделят още за Плевен за Плевен от ОУ „Цветан Спасов“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: