Стотици плевенчани почетоха днес Апостола на свободата – снимки

19.02.2024 12:21

С паметен ритуал, организиран от Община Плевен, днес бяха отбелязани 151 години от обесването на Васил Левски. Ритуалът събра пред паметника на Апостола представители на държавната и общинската изпълнителна и законодателна власт, десетки ученици и деца, множество граждани на Плевен.

В него участваха ученици от клуб „Млади възрожденци“ и вокална група „Ботевци пеят“ към НУ „Христо Ботев“ – Плевен, военнослужещи от Плевенския гарнизон, Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков. Събитието започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове, а слово по повод годишнината произнесе кметът д-р Валентин Христов.

„Днес ние отбелязваме безсмъртието на личността и делото на Апостола на свободата. Няма друга личност в нашата история, която да е толкова близка до всички нас, но и толкова извисена над обикновените хора с общочовешките си идеали.

Левски е от онези личности в нашата история, които още приживе, със своите идеи, думи и дела, успява да спечели признанието на хората, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто и свято.“ , каза в словото си кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

В знак на признателност пред паметника на Апостола бяха поднесени венци и цветя.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: