3 грешки в общуването, които отблъскват хората от вас

16.02.2024 14:08

Може би правите нещо, което отблъсква хората от вас и дори формира у тях силна неприязън към вас? Психолозите говорят за три грешки, които определено не трябва да правите. Много хора смятат, че грубостта и агресията са основните грешки, но това не е така. Понякога действаме егоистично, мислейки само за себе си и собствената си изгода или просто правим това, което ни се струва правилно, въпреки че всъщност не е така.

Никой не обича, когато някой си пъха носа в бизнеса му

Никой не обича, когато някой си пъха носа в бизнеса му. Звучи грубо, но е истина. В никакъв случай и при никакви обстоятелства не трябва да се опитвате да покажете интереса си към чужд конфликт. Например, никога не давайте непоискани съвети на приятел, който се кара с жена си пред вас. Също така, ако съпругата ви, например, се кара с баща си или брат си, никога не я защитавайте. Това са нейните отношения с близките и тя сама ще реши как да се пази. Изключение правят само случаите, когато човешкото здраве може да бъде застрашено. В този случай си струва да се намесите.

Околните хора, които виждат картината отвън, също могат да спрат да общуват с вас, ако забележат как се застъпвате за някой, който може да реши собствения си проблем или давате на всички ненужни съвети.

Извинения

Хората мразят, когато някой се оправдава, вместо да поеме отговорност и да признае грешката си. Още по-лошо е, когато някой се опитва да се представи като герой  или се превъзнася след конфликта, обяснявайки постъпката си с желание да въздаде справедливост на света.

Ако сте направили нещо лошо, тогава способността да признаете грешка и да поискате прошка ще ви помогне да си върнете уважението на хората.

Нахвърляне върху другите

Животът не винаги е приятен. Всички имаме проблеми, с които трябва да се справим. В нас се натрупват гняв, отчаяние, агресия. Често се случва човек да търпи ли търпи и точно тогава някой му пресича пътя, след което той излива цялата си омраза върху този човек, въпреки че може просто да направи забележка или да мълчи.

Още по-лошо е, когато се случва на по-слабите, които не могат да се защитят. Ако изкарвате гнева си върху слабите, не очаквайте и грам уважение от познати и приятели.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: