Гимназията в Гиген отбеляза патронния си празник – снимки

16.02.2024 15:57
На 16 февруари колективът на СУ „Асен Златаров” с. Гиген отбеляза 139 години от рождението на патрона на училището. Гости на събитието бяха представители на Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци, кметство Гиген, детската градина, читалището, бивши учители и хора свързани с образованието в селото. Тържественото честване започна с водосвет, отслужен от отец Пламен Линков. Директорът на училището Йорданка Иванова се обърна към учениците, колектива и гостите с пожелание за здраве и бъдещи успехи и награди децата и учителите, които най-активно участват в училищния живот. СУ „Асен Златаров“ получи цветя, поздравителни адреси и подаръци за празника от кмета на общината Лъчезар Яков и своите гости.
Програмата, подготвена от учениците и учителите по повода, беше една впечатляваща демонстрация на таланти, знания и умения и включваше презентация за живота и делото на Асен Златаров, песни и стихове, викторина с награди и атрактивен открит урок по химия.
Любопитно е, че тази година е юбилейна за образователното дело в село Гиген. Според историческите сведения първото обучение на деца в село Гиген датира от 1824 година. Шест години по-късно е поставено началото на организирани учебни занятия с учител поп Андрей. В годините след освобождението първо се създава прогимназия, а след това и начално училище. Сградата, в която днес се помещава училище „Асен Златаров” е строена през 1927 година. В онези години тя се е ползвала като основно училище. На 15.01.1945 година с Указ на Министерството на народното просвещение в ОУ „Христо Ботев” се открива непълна смесена гимназия като филиал на Никополската. От учебната 1945/1946 година гимназията става пълна и самостоятелна и получава името на проф. Асен Златаров. На 12.07.1946 година първите 32-ма ученици получават дипломите си за средно образование. През 1975 година по случай юбилея си гимназията е наградена с орден „Кирил и Методий” I-ва степен. Във връзка с годишнината сградата е изцяло обновена и благоустроена. През 2002 година в СОУ „Асен Златаров” е открит модерно оборудван кабинет по информационни технологии. През 2003 година е разкрита профилирана паралелка „Информационни технологии”. От 2009 година училището е преобразувано в средищно от I до XII клас. През 2014 година е изграден специализиран кабинет по физика в памет на световно известния учен, възпитаник на гимназията в Гиген – д-р Ванко Кръстев.
В последните десет години сградата на СУ „Асен Златаров” и материалната база са напълно обновени, за да отговорят на съвременните изисквания за качествен учебно-възпитателен процес. Община Гулянци осъществи два мащабни ремонта по НП „Оптимизация на училищната мрежа” и по Програма „Красива България”. Училището е санирано, изцяло е обновен покривът, както и дограмата. Ремонтирани са помещения – класни стаи, физкултурен салон, санитарни възли. Работата по обновяването ще продължи и в бъдеще. Ръководството и колективът осъществяват редица дейности и проекти, участват в местни, общински и областни инициативи, осъществяват прием в атрактивни специалности и развиват учебно-възпитателния процес.
Информация и снимки: Община Гулянци
#тагове:

НАЙ-НОВИ: