Библиотеката в Гулянци награди най-активните си читатели за 2023 година

16.02.2024 17:50

„За нас е изключителна радост да отличим най-активните си читатели. Въпреки дигиталния свят все още има хора, които ценят магията, скрита между страниците на истинската книга.“ – споделя Малинка Таирова, която над 40 години е библиотекар в НЧ „П. Р. Славейков“ гр. Гулянци. „Тези награди са нашият начин да стимулираме хората да продължават да четат и да посещават библиотеката.“ – допълни тя.

Награждаването се проведе в задушевната атмосфера на библиотеката сред стотиците томове нова и класическа литература. Секретарят на читалището Анета Атанасова поднесе поздрав на победителите и връчи ваучери за покупка от книжарница. На първо място в тази своеобразна класация на читателите се нареди Ваня Пламенова, на второ се класира Павлина Бондокова, третото място си поделиха Мирослав Жулков и Илияна Делева. Победителите споделиха, че любовта им към книгите се е зародила още в детска възраст. За Ваня най-любимото четиво е „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма. „Чела съм тази книга четири пъти и бих я прочела отново, и отново…“ – споделя тя. Павлина Бондокова много харесва фантастика. За Илияна, която също е редовен читател, много интересни са биографичните книги. Илияна Делева  обича развлекателната литература и много се радва на разнообразието, което предлага библиотеката в Гулянци.

Библиотеката към НЧ „П. Р. Славейков 1923“ гр. Гулянци развива редица дейности освен библиотечната – работи съвместно с училището и детската градина, библиотекарят прави презентации и открити уроци, прожекции на детски или тематични филми, организира групи за четене и занимания, срещи с местни и утвърдени на национално ниво автори.

„Фондът ни наброява над 18 200 тома.“ – разказва Малинка Таирова – „Стараем се да задоволим вкусовете на нашите читатели – има класическа литература, научна и ученическа, развлекателна, биографична… Всяка година обновяваме и допълваме, основно чрез проекти към Министерството на културата и с помощта на дарители. Редовните читатели в библиотеката са средно-годишно около 120 – предимно възрастни, децата са по-активни през лятото.“ – споделя още Малинка Таирова и с вълнение заключва: „Вратата на библиотеката и сърцето на библиотекаря са отворени за всички.“

Информация и снимки: Пресцентър на Община Гулянци

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: