Как да отвърнем на обидите: 5 най-добри начина

13.02.2024 15:21

Много хора се сблъскват с насилие почти всеки ден. Трудно е да се живее с постоянните подигравки на познати или непознати. Психолозите ни обясняват как правилно да реагираме на обиди, така че да не ни причиняват вреда.

Има методи за разрешаване на конфликти, които ще ви помогнат да постигнете компромис в трудна ситуация и да постигнете своето. Съвсем различна ситуация е, когато човек проявява открита агресия и е груб. Това е друга област, в която конвенционалните методи не работят.

1 начин -мълчание

Липсата на реакция също е реакция и то много мощна. В този случай печели този, който не реагира по никакъв начин на подигравка или провокация. Не забравяйте, че е важно не просто да мълчите, а да се опитате да се преструвате, че това по никакъв начин не ви засяга. Ако човек е преминал към обиди, той вече е загубил.

Метод 2 – едни и същи отговори

Покажете на агресивния събеседник, че не ви пука, като отговаряте на всяка негова атака с абсолютно едни и същи думи: „Добре“, „Да“, „И какво?“, „Добре“. Това ще накара грубияна да изпадне в ступор. Най-важното е перфектно да си върнете пълното безразличие. И най-малката реакция ще донесе удовлетворение на агресора.

Стъпка 3 – променете отношението си

Гледайте на агресията като на победа над човека. Често присмехът и агресията са плод на завист. Ако другите реагират на вас по този начин, значи сте на прав път. Не позволявайте това да унищожи увереността ви, а я доизградете. Ако хората говорят лошо за вас, значи сте интересна личност, различни сте от другите.

4 начин – сарказъм и хумор

Това не е дадено на всеки, но това не означава, че никой не може да научи поне отчасти. Една шега ще помогне да поставите грубиян на мястото му и ще го накара да се почувства неудобно. Има много хумористични отговори, които могат да се използват срещу обидите.

Метод 5 – задайте въпрос

Това също е много ефективен метод, който ще ви помогне да излезете победител от агресивен разговор. Ако някой ви обиди, може да го попитате: „Защо се държиш така?“. Може би човекът ще помисли и ще се извини. Това ще се случи, ако е в лошо настроение или някой го е ядосал на работа. Ако той е просто груб човек, такъв въпрос може да го засрами. Задайте този въпрос, най-вече когато този човек ви е приятел.

Контролирай се. Това е най-добрият съвет, който някой може да даде.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: