Днес: Уникалните акварели на Дечко Узунов показва новата изложба в Арт Център Плевен

08.02.2024 7:42

На 8 февруари (четвъртък) в Арт Център Плевен от 17.30ч. ще бъде открита изложба с произведения на Дечко Узунов, Калина Тасева и Светлин Русев. Творбите са от колекцията на Васил Илиев. С нея плевенският културен институт продължава своята политика да представя български автори и творби, които имат знаков характер в процеса на развитие на изкуството в България през различни периоди от време. Това е третият благороден жест на колекционера към плевенската публика и ценителите на българската живопис.

Припомняме, че през януари миналата година, по повод 90-години от рождението на академик Светлин Русев, Арт Център – Плевен представи изложба с картини от колекцията на Васил Илиев. Бяха показани 68 платна на маестрото – масло и акварел – за първи за почитателите на изкуството на големия български художник от нашия град.

Пак същата година през юли в Арт център Плевен бе открита изложба живопис на Калина Тасева с 40 картини – масло и 40 – пастел,  предоставени също специално за събитието от колекционера Васил Илиев.

Акцент в сегашната изложба са уникалните акварели на Дечко Узунов, уловили в няколко мига на четката портрети, изящни женски тела, пейзажи. Подбраната селекция съдържа още фигурални композиции, пейзажи, и натюрморти на Калина Тасева и Светлин Русев, изпълнени в масло, акварел и смесени техники.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: