Земеделците излизат днес на протест. Блокират възлови пътища и в Плевенско

06.02.2024 7:43

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, обявява безсрочни протестни действия с начало днес, 6 февруари, вторник, в 10:00 часа. След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет (МС) между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, заявяват от НАЗ.

Точките, на които ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00 часа, са отбелязани на приложената карта. Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети няколко искания.

Първото е включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Второто искане е свързано със законодателни промени, вкл. улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, регламентиране сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя, приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания, основани на добив и продажни цени, приемането на закон за браншовите организации в земеделието и за селскостопанските кооперативи, определяне на напояването като стратегически национален приоритет  и предприемане на мерки за подобряване на поливното земеделие.

Третото искане е свързано със защитата на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна. Четвъртото е за облекчаване на екологичните изисквания и зелените правила, а петото – отстояване на европейско ниво за изравняване на субсидиите със западноевропейските земеделски производители.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: