Земеделски производители от Плевенско блокираха днес главния път София – Русе – снимки

06.02.2024 12:13

 

Земеделски производители от Плевенско блокираха днес главния път София – Русе при разклона за Славяново и Пордим. Другите две точки на протестите бяха при село Горни Дъбник на пътя София – Русе, и при село Брестовец на пътя Плевен – Ловеч, Така те се присъединиха към започналия днес национален протест в земеделския сектор.

Припомняме исканията на протестиращите:

Първото е включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Второто искане е свързано със законодателни промени, вкл. улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, регламентиране сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя, приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания, основани на добив и продажни цени, приемането на закон за браншовите организации в земеделието и за селскостопанските кооперативи, определяне на напояването като стратегически национален приоритет  и предприемане на мерки за подобряване на поливното земеделие.

Третото искане е свързано със защитата на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна. Четвъртото е за облекчаване на екологичните изисквания и зелените правила, а петото – отстояване на европейско ниво за изравняване на субсидиите със западноевропейските земеделски производители.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: