Ивет Горанова е Спортист на годината на Община Плевен за 2023-та – снимки

25.01.2024 20:31

Официалната церемония по награждаване на отличените в „Спортист на годината на Община Плевен“ за 2023 г. събра тази вечер в зала „Катя Попова“ спортисти, треньори и отбори, представили Плевен и България на национални, европейски и световни форуми.

По традиция всяка година Община Плевен отличава изявени състезатели в следните категории: „Спортист на годината” (без възрастови ограничения), „Перспективни състезатели” (до 14 години), „Отбор на годината” и „Треньор на годината”.

Присъстващите на церемонията бяха поздравени от областния управител Виолета Иеремиева, председателя на Общински съвет доц. д-р Иван Малкодански и кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов. Специален гост на церемонията бе шефът на волейболната федерация Любо Ганев.

Анкетираните тази година определиха следните носители на призове за 2023 година:

Ивет Горанова, състезател на Клуб по бойни изкуства „Петромакс“, спечели безапелационно за шести път първото място в организираната от Община Плевен надпревара „Спортист на годината“ за 2023 г. Състезателката стана световен вицешампион за жени от първенството в Будапеща, Унгария, завоюва първо място на международен турнир от Серия А в Ларнака, Кипър, както и второ място на Европейските игри в Полша. Призът й бе връчен от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов, който пожела на Ивет Горанова здраве и през новата 2024 г. да продължи да побеждава.

Второ място в класацията заема Росица Денчева, Тенис клуб „Плевен 90“ – първо място на европейско отборно първенство в Гранфил, Франция; първо място на Международен турнир ITF първа категория във Вилена, Испания; първо място на двойки на Европейско първенство до 16 години в Парма, Италия; трето място на сингъл от същия шампионат; второ място на Международен турнир „Тенис Европа“ в Пловдив; участия в два турнира за девойки от Големия шлем – Австралия опън и Уимбълдън, Великобритания.

Трети в подреждането е Роселин Бачевски, Боксов клуб „Мизия 80“ – трикратен шампион от държавни първенства за юноши и първо място на Купа България, трето място на Европейското първенство в Румъния и пети на световния шампионат в Ереван.

Отличията и грамотите бяха връчени и от областния управител Виолета Иеремиева, председателя на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, от заместник-кмета Елина Димитрова, Камен Горанов, общински съветник и председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности, Ваня Първанова, началник-отдел „Спорт“ в Община Плевен. Специален гост на събитието беше Любомир Ганев, Президент на Българска федерация „Волейбол“. Със свои изпълнения се включиха и вокална група „Арлекино“ с ръководител Виолета Боянова.

Номинациите бяха направени от спортните клубове в общината, класацията до десето място е следната:

  1. Тихомир Тодоров, Спортен карате клуб „Спартак 14“ – световен шампион за юноши 16 – 17 години в дисциплината Шобу ипон кумите от Токио, Япония; четвърто място в дисциплината Ката шотокан на същия шампионат; второ и трето място в различни дисциплини от Европейско първенство в Италия; две първи, второ и трето място от републикански първенства и Купа България.
  2. Христеа Нинова, Боксов клуб „ДСД Боксинг“ – три първи места за девойки от държавни шампионати и Купа България; трето място на Европейски младежки шампионат в Плоещ; трето място и на Балканиада в Румъния; девето място на Световно първенство в Ереван, Армения.
  3. Йоана Константинова, Тенис клуб „Плевен – ПСК“ – първо място на сингъл ITF до 18 г., гр. Хасково; второ място на двойки ITF до 18 г. във Флорида, САЩ; трето място на двойки в Кайро, Египет; участничка в три турнира от Големия шлем за девойки (Австралия, Великобритания и Франция).
  4. Дейвид Найденов, Спортен клуб „Аквазард“, плуване – две шампионски титли от държавни първенства; две втори и едно трето място в различни дистанции в свободен стил; две трети места от европейски турнир в Белград с републикански рекорд за юноши.
  5. Альоша Илиев, Спортен клуб по борба – балкански шампион във възрастова група кадети; две първи места от държавни първенства; две първи и едно второ място на международни турнири; участник в Европейско и Световно първенство за кадети.
  6. Момчил Петков и Татяна Македонска от Клуб по спортни танци „Артефакт“ – световни шампиони по учебна програма Младежи Латина и четвърто място от Световно първенство по учебна програма Младежи Стандарт; четири първи и две втори места от републикански първенства и турнири.

На десето място са класирани двама спортисти с равен брой точки от анкетните карти:

-Здравко Колев, Спортен клуб по ориентиране „Север“ – три първи, три втори и едно трето място от държавни първенства по ориентиране и Купа България при мъже до 20 г.; участник в Младежко световно първенство в Румъния;

-Иво Илиев, Спортен клуб по триатлон „Три плей“ – балкански шампион за мъже по триатлон на първенството в Черна гора; три първи места от турнири по дуатлон и щафета; призови класирания по триатлон и акватлон на републикански първенства и турнири.

РАЗДЕЛ „ПЕРСПЕКТИВНИ СЪСТЕЗАТЕЛИ“

Класираните на призовите три места са:

Белослава Генчева – Спортен клуб по триатлон „Три плей“

Максимилиан Кошериков – Спортен клуб по карате „Спартак 14”

Симона Маринова – Спортен Клуб „Аквазард“

Плакет  ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА УЧЕНИЧЕСКИЯ СПОРТ бе връчен на директора на МГ „Гео Милев“, г-жа Ирена Борисова. През изминалата година редица нейни възпитаници участваха на държавни финали. С индивидуални плакети за призово място на държавни финали на ученически игри бяха наградени и учениците от Математическа гимназия Теодора Симеонова, лека атлетика V-VII кл. – 1-во място скок височина, скок дължина и бягане 100 м; Кристиян Цанев, лека атлетика VIII – X кл – 1-во място скок височина; както и отборът по шахмат VIII – X кл.

За призово място на държавни финали на ученически игри бе награден и отборът по хандбал VIII – X клас на Иновативно Средно училище „Иван Вазов“, индивидуална награда получи Румен Ангелов – нападател на отбора и голмайстор на турнира.

Почетни плакети ЗА ПОСТИЖЕНИЯ И ЗАСЛУГИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СПОРТА ПРЕЗ 2023 Г. В ОБЩИНА ПЛЕВЕН бяха връчени на:

Йосиф Панов – световен шампион за професионалисти по бокс на Universal Boxing Organization;

Владимир Петков – изявен състезател и треньор по тенис на маса;

Ивайло Вълев – победител в Плевенския маратон на приятелството

ТРЕНЬОР НА 2023 г. 

Александър Владимиров – треньор на световния шампион по бокс на УБО Йосиф Панов – Пепелянката, на многократните републикански шампиони Роселин Бачевски, Георги Станков, Кристина Станева и Валя Николаева от Боксов клуб „Мизия 80“

ОТБОР НА 2023 г. НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН 

Баскетболен клуб „Спартак Плевен“ – единственият плевенски отбор от колективните спортове в републиканския елит. Достигна до престижното трето място във временното класиране в Националната баскетболна лига и се завръща в европейските клубни турнири – участник в ENBL.

ПОЧЕТНИ ПЛАКЕТИ НА СПОРТИСТИ И СТОРТНИ ДЕЯТЕЛИ, НАВЪРШИЛИ КРЪГЛИ ГОДИШНИНИ ПРЕЗ 2023 Г.

Симеон Съев – 80 г. Дългогодишен член на Управителния съвет на Българската федерация по хандбал и близо 30 години изпълнителен секретар на най-масовата зона „Мизия“.

Венчо Съботинов – 70 г. Футболист на „Спартак“ /Плевен/, защитник, национален състезател. Има изиграни 203 мача в „А“ група и 150 в „Б“ група.

Цветан Кръстев – 70 г. Футболист на „Спартак“ /Плевен/, защитник национален състезател. Има изиграни 180 мача в „А“ група и 85 в „Б“ група.

Александър Цветков – 60 г. Майстор на спорта по плуване, национален състезател. Eдин от рекордите му – 100 м делфин, не е подобряван повече от 25 години.

Благовест Петков – 60 г. Футболист на плевенските отбори „Спартак“, „Белите орли“ и „Сторгозия“, нападател. Има 140 мача „А“ група и 30 гола и 160 мача в „Б” група и 101 гола.

Детелин Далаклиев – 40 г. Световен шампион по бокс от Милано, Италия през 2009 година. Многократен медалист от световни и европейски шампионати, участник в две олимпиади. Спортист №1 на България през 2009 г., четирикратен Спортист на годината в Плевен. Почетен гражданин на Плевен.

Изминалата 2023 година бе белязана и с тежка за плевенския спорт, за Плевен и за света загуба. Напусна ни видният спортист, треньор, вдъхновител на малки и големи, пример за това как спортът може да се превърне в средство за промяна и подкрепа на тези, които имат нужда от нея – Стефка Великова, основател и председател на Спортен клуб по волейбол „Олимпиец“. Последно „сбогом“ си казахме и със Симеон Симеонов и Калоян Минков – треньори в клуба и нейни съмишленици. Паметта на тримата бе почетена с минута мълчание. Любомир Ганев, Президент на Българска федерация „Волейбол“, връчи в памет на загиналите спортисти почетни плакети, които бяха приети от г-н Дарин Великов.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: