11 тенденции в интериорния дизайн, които ще бъдат актуални през пролетта на 2024 г.

23.01.2024 15:31

Тенденциите в интериорния дизайн за 2024 г. са свързани с използването на цветове, текстури и материали по свеж, нов и иновативен начин.

През следващите месеци, през пролетта на 2024г. според дизайнерите тенденциите в домашният декор ще бъдат контрастни със смели шарки, футористични елементи и индиго – много индиго!

Ако планувате именно следващата година да направите дълго планувания и отлаган ремонт на вашия дом, то не е лоша идея да се запознаете с част от актуалните тенденции за 2024 година.

Но преди да започнете с редизайна и търсенето на вдъхновения запомнете нещо много важно и винаги се водете от него: „по-малкото е повече и по-въздействащо! “

  1. Индиго тенденция

Богато и спокойно, индигото винаги е било предпочитано от интериорните дизайнери – и тази пролет ще получи допълнителна любов. Антония Саранеделчева, интериорен дизайнер в Моми Студио споделя, че комбинации между цвят индиго с бяло или нежни пастелни цветове са особено уютни и ни карат да се чувстваме наистина комфортно.

  1. Уникален и еклектичен

Уникален и еклектичен – това е празник на културата и личността! Според тенденциите за 2024г. еклектичният стил е изключително амбициозен! За не тренираното око изглежда, че еклектичния дизайн е струпване на случайни елементи, но пресъздаването му всъщност е доста трудно – избирайки типа материал, подходящи мебели, цветове и дори вид сувенири, с които да пресъздадете уникалния и еклектичен стил.

  1. Влияние от Скандинавия

Тази пролет се очаква силно влияние от Скандинавия! Футористични елементи – абстрактни геометрични форми, отворени и мултифункционални пространства, иновативни и светлинни решения. През 2024 година дизайнерите ще наблягат на леката и памучна материя; дървото и метала. Така визуалната естетика и функционалност ще създават съвременният и модерен интериор, отразявайки културните течения на предстоящата година.

  1. Черно

Тази пролет очаквайте черно – във всяка текстура, от кадифе и кожа, до естествено дърво, мебели, килими дори и в интериорните аксесоари. Според опитните дизайнери, черното в момента се използва като контрастен цвят. Той добавя дълбочина и елегантност във всяка част, всяка мебел, всеки допълнителен аксесоар … дори до спалното бельо.

Черният цвят добавя дълбочина към всяко пространство и се е доказал като основен тренд, който е тук, за да остане.

  1. Крайбрежни текстури

Вдъхновявайки се от образите на скалистите брегове, солената вода и морския въздух, средиземноморския интериорен дизайн създава атмосфера на ‘плажен живот ‘.

Зеленина, ратан, рециклирани дървесни тонове, юта, теракота и лен идеално описват средиземноморския стил. За да внесете неутрални нюанси опитайте със сиво и различни нюанси на бялото, което ще бъде „лек начин за въвеждане на пролетна атмосфера“.

  1. Ретро цветове

Ретро тенденцията от 70- те години се завръща. През 2024 година дизайнерите споделят, че актуални ще бъдат топли цветове (цвят горчица- охра, жълто; зелено- с приглушени шарки; комбинация от черно- бяло), овални форми – линиите да са меки и закръглени; геометрични тапети с акценти от ратан и корк.

Също така тъмно дърво, лакирани повърхности, килими от изкуствена кожа и мебели, които седят ниско до земята, са предпочитани заради техните ретро препратки.

Ретро комбинацията ще добави топлина и цвят към вашето пространство.

  1. Смесени метали

Съвременният интериорен дизайн отдавна използва ‘метала’; металните аксесоари и елементи се превръщат в акцент. Металът е основният елемент в индустриалния стил, освен това той е функционален и визуално привлекателен и екологичен. Той се използва по различен начин в интериорния дизайн като на чело в списъка застават бронза, месинг, злато. Дизайнерите препоръчват включване на фигури, художествени рамки, лампи…  които да създадат специална, по- мека атмосфера и уют в дома.

  1. Геометрии и растери

Може би не сме се замисляли за връзката между геометрията и интериорния дизайн. Геометрията е наука за формите и линиите, а интериорният дизайн е наука за комбинации, модели и естетика. Използването на геометрични линии, растери и фигури създава интересен и модерен стил в интерира на дома. Прилагането им в интериорната декорация е забавен и творчески начин за внасяне на разнообразие и уют.

  1. Многофункционални мебели и помещения

В свят след пандемия важността на адаптивността не може да бъде надценена. Мултифункционалните мебели и пространствата, които лесно се променят, за да посрещнат различни нужди, стават все по-желани. Тази гъвкавост позволява оптимално използване на пространството, като се грижи за динамичните ритми на ежедневието.

  1. Високотехнологични жилищни пространства

Предвижда се домовете през 2024 г. да бъдат по-интелигентни и по-свързани. Безпроблемната интеграция на авангардни технологии, функции за интелигентен дом и интегрирани технически решения подобряват удобството и начина на живот. Тези пропити с технологии пространства са проектирани да се адаптират към развиващите се нужди на собствениците на жилища, като гарантират дълготрайност и уместност в един бързо напредващ свят.

  1. Контраст

Красотата и комфортът на всяко пространство са невъзможни без използването на контрасти. Те играят важна роля в създаването на хармонична среда. Интериорните дизайнери са тези, които имат специален усет за цвят, форма и текстура; вие също може да развиете в себе си тази способност и с тяхна помощ да създадете един уютен и прекрасен за вас дом!

 

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: