НЧ„ Гео Милев -1895“ – село Българене отбеляза годишнина от рождението на своя патрон

16.01.2024 12:12

15 януари е рождената дата на Гео Милев – български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература. По този повод във фоайето на НЧ„ Гео Милев -1895“ –  село Българене отбелязахме заедно с част от педагогическата колегия и ученици при ОУ „Христо Ботев“, кметство Българене, самодейци и гости рождението на поета. Това информира Цветанка Любенова, секретар на читалището.

Празникът започна с откриване на новия портрет на Гео Милев, който зае своето място във фоайето на читалището и тук е момента да отправим искрени благодарности на художника ни Крум Данов, който за броени дни нарисува за читалището този чудесен графичен портрет. Именно затова негова беше честта да свали платното от портрета и да открием новия кът на Гео Милев в читалището. Разказват още от читалището в село Българене.

С обръщение и поздрав към всички присъстващи се обърна и директорът на училището г – жа Мирела Пантелеева, която приятно ни изненада с поднесения от нея и г- жа Лили Стефанова и подготвена от тях и ученици от 3 и 4 клас презентация на хартиен носител, представяща в хронологичен ред живота и творчеството на Гео Милев. Същото това табло още днес бе поставено под портрета, за да е там и напомня, че децата са взели участие в този ден, защото знаят кой е Гео Милев, защото техните учители са ги научили на това.

Секретарят на читалището приветства всички гости на събитието, като за начало им представи част от биографията на поета. Живко Желев запозна аудиторията с всички образователни степени, през които е преминал Гео Милев, а от Людмил Александров всички научихме за неговото творчество, съобщават от НЧ „Гео Милев -1895“ –  село Българене.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: