„Храбрият малък шивач“ е първата премиера на Плевенския театър за 2024г

12.01.2024 12:10

„Храбрият малък шивач“ по Братя Грим е първата премиера на Плевенския театър за 2024г. Драматизацията е на Васил Мирчовски. Режисьор на спектакъла е Максима Боева, сценограф – Таня Неделчева, авторска музика – Михаил Шишков – син. Участват: Иван-Александър Дойчев, Иван Жунтовски, Мариела Богданова, Марияна Петрова, Николай Стойчев.

 

„Храбрият малък шивач“ по Братя Грим е първата премиера на Плевенския театър за 2024 г. От нея малките зрители ще разберат Как да си ушием приказка!

Достатъчни са пет сладкодумни фантазьори, плат, дантели и една фантастична история за малък герой, лакомници в мармалад и великани, цар и цяла армия генерали, принц, пък и принцеса, всички те като по чудо измайсторени изпод ръцете на нашите разказвачи – актьори или пък шивачи, кой както избере!

И ето ви приказка вълшебна, пред очите ни родена, за мъничък шивач, съчинил си история как победил седем с един удар. Седем какво, ще се попитате? Това шивачът хитро премълчава! И прекосявайки света, побран в шивашко ателие или пък малка сцена, ще се забърка във всякакви каши, и страшни, и смешни – с недоверчиви съседи, подли царе, грамадни великани и една принцеса… Но как и защо на нашия малък приятел ще му се наложи да извърши не измислени, ушити, а истински геройства, ще разберем единствено в театъра.

Максима Боева завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Пламен Марков през 2017 г. Като млад режисьор и с богата професионална биография, тя е носител на множество престижни театрални награди и номинации. Дебютният ѝ спектакъл „Нирвана“ от Константин Илиев е номинирана с ИКАР 2019 в категорията „Дебют“ за режисура, отличена е с наградата за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, 2018 г. и наградите за цялостен спектакъл и за режисура на „Друмеви театрални празници“ – Шумен, 2018 г. А  спектакълът „Косвени щети“ по книгата „Войната не е с лице на жена” от Светлана Алексиевич, продукция на Театър Азарян, освен наградата за цялостен спектакъл на „Друмеви театрални празници“ – Шумен, 2020 г. получава ИКАР 2020 в категорията „Дебют“ за постиженията на целия актьорски състав. През 2022 г. поставя „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи-Абер в Шуменския театър, а през 2023 г. „Мери Джейн“ от Ейми Херцог в Театър 199. В момента Максима Боева изучава режисура в куклено-театралните практики в НАТФИЗ при проф. Славчо Маленов – магистърска програма. Вдъхновяващият спектакъл „Храбрият малък шивач“ е първата премиера на Максима Боева като куклен режисьор.

Информация и снимки: ДКТ „Иван Радоев“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: