Коледен концерт „Зимни празници – светлина, вълшебство и уют“ в село Българене – снимки

28.12.2023 18:00

Под фрагмент от коледна песен „Малка мома, двори мете“, върху чийто звучене на сцената излезе Диляна Алексова с питка в ръце, на която гореше свещ, за да я постави до иконата на синията на сцената, започна традиционният Коледен концерт в НЧ „Гео Милев – 1895“, село Българене. Водещ на тържеството беше Мария Герева – едно талантливо момиче, с което се гордеят всички българенчани, заради завидните й спортни постижения – шампион по карате към „Спортен клуб карате киокушин“ – гр. Левски. Тя приветства всички гости и жители на селото ни по повод предстоящите Коледни и Новогодишни празнични дни.

Представи и им и участниците в тържеството, които по-късно стъпиха на сцената, за да допринесат допълнително за коледното настроение в салона на читалището. Това бяха самодейните състави към НЧ „Гео Милев – 1895“, с. Българене: ВГ„Българене“, ДТС„Гайтанче“, ДГ„Слънчо“, ТК „Заиграй“, както и деца от ОУ„Христо Ботев“, в това число ДТС „Северняче“ и очарователните изпълнители Верка Дойчева и Петър Михайлов, всички подготвили се с голямо внимание и старание за празничната вечер. Освен песни и танци на сцената бе представен и обичаят Сурвакане, като се извърши и направата на сурвачка, както навремето се е наричало с всичките символи, в които е вярвал народа ни.

Нямаше как на тържеството да не дойде и Дядо Коледа, защото какво е Коледа без белобрадия старец. Той раздаде подаръци и лакомства на всички деца.

Преди да започне празничната томбола кметът на селото Йордан Дончев се обърна с поздрав към всички жители и гости на селото ни по повод предстоящите празници и поднесе кошници с подаръци, предназначени за самодейните състави, като ги поздрави за чудесната им работа в читалището.

„Нова годино“ изпяха всички участници на финала на концерта и си пожелахме светли рождествени празници и много здрава и успешна Нова Година, като я нарекохме – „ Да бъде мирна и честита! Да бъде спорна и добра! Полята да са пълни с жито, градините- с плодове, с цветя! И нека всички са щастливи, и нека да сме малко по- добри! Предишната година си отива, а Новата с надежда ни дари. Да бъде много по- добра, успешна за целия български народ! И нека всички да я срещнем с вяра, надежда и любов!

Това споделя Цветанка Любенова, секретар на НЧ„ Гео Милев – 1895“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: