Църквата почита днес св. мъченик Бонифаций. Имен ден празнуват Аглая, Аглика, Дарин и Дарина

19.12.2023 7:58

Църквата почита днес св. мъченик Бонифаций. Той бил роб и любовник на богатата и знатна римлянка Аглая, чиято памет като светица също се чества днес. 

Бонифаций много пиел, а днес се вярва, че молитвите към св. Бонифаций помагат на хората да се отърват от зависимостта си към алкохола.

Веднъж Аглая пратила Бонифаций, заедно с други роби от имението, в малоазийския град Тарс да купи мощи на мъченици за вярата. Пратениците станали свидетели на мъченичеството на 20 християни.

Когато видял техните страдания, Бонифаций повярвал и изповядал себе си като християнин. Коленичил и отказал да се поклони на боговете на римляните. Тогава го изпратили на изтезания и накрая го посекли с меч. Робите на Аглая го търсили три дни, като мислели, че той е някъде из странноприемниците. Когато намерили тялото му, успели да го откупят за 500 златни монети.

Помазали останките му с благовония и ги пренесли в Рим. Там Аглая построила малък храм и погребала мощите на Бонифаций. Тя се покаяла за предишните си грехове, раздала имането си на бедни и започнала да живее при църквата в смирение, въздържание и голямо благочестие. Така прекарала 15 години.

След смъртта си Аглая била погребана до Бонифаций.

Имен ден празнуват Аглая, Аглика и Дарина.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: