Работата с младите – за отговорността, предизвикателствата и удовлетворението, които тя носи

18.12.2023 11:18

След 6 месеца, изпълнени с разнообразни дейности на територията на Плевен, Кнежа и Левски, проект „Стъпка напред!“ е на път да се финализира с едни още по-уверени в себе си, можещи, мислещи, споделящи млади хора на възраст 15-19 години и екип от ангажирани с младите възрастни: младежки работници, лидери, наставници.

За въвлечените в младежка работа, най-важното е да младите да бъдат провокирани към позитивно, конструктивно поведение, чрез различни дейности. Към момента, сред поколението 15-19-годишни се наблюдава екранизация и виртуално общуване, което все повече ги превзема и ги лишава от реалната комуникация. Младежката ангажираност дава възможност те се свързват помежду си, да опознаят и себе си, и околните, чрез което да станат социално приети. Подкрепяните млади хора развиват висока самооценка, а това от своя страна води до по-добра личностна реализация. За по-младите младежки ментори, участието им в дейности с млади хора е не просто работа, а по-скоро удоволствие. Това са едни невероятни преживявания, които обогатяват много и макар вече да не са в „младежка“ възраст, при всяка от тези срещи се чувстват като тях.

Комуникацията с младите е изключително интересна. Когато човек не ги познава, влиза в контакт с известна доза предубеждение заради широко разпространените схващания, че днешните младежи не са комуникативни и по цял ден се занимават само с мобилните си телефони. Това, оказва се, не е вярно или поне не е така, ако успееш да ги опознаеш, вадейки ги от зоната им на комфорт.

Според по-опитните младежки работници, най-правилният подход за достигане до младите е чрез личния пример. Не могат да накарат едно дете да направи нещо, ако аз самите те го правят. Ако се получи разминаване между това, което говорят и това, което вършат, ще бъдат отхвърлени. Младежите държат да ги приемат и да ги уважават като личности, да се вслушват в мнението им и да има диалог.

Винаги е било интересно да чуем как разбират работата с младите едни от хората, които прекарват с тях голяма част от своя ден, а именно – техните преподаватели. Ето какво споделят специалисти от екипа на Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ – Кнежа – едно от училищата, чиито възпитаници се включиха активно в проект „Стъпка напред!“

Светлана Калапишева, директор: „Нашите учители и ученици активно работят по много програми и проекти, които допринасят за тяхното личностно развитие и активно включване в обществения живот. Учениците имат много участия в различни дейности. Винаги се включват с желание и са пример за останалите свои връстници. Учителите ни също активно работят в тази посока“.

Петя Добринска, заместник-директор по административно-стопанската дейност: „В последните няколко години аз и моите колеги се стремим да работим по редица проекти. Те ни помагат да приобщим учениците и техните родители към цялостната дейност на училището, насочена към подобряване на благополучието на децата, повишаване на информираността им и тяхната реализация в бъдеще. Съвместната ни работа с други институции и организации ни помага много, зареждайки ни с нови идеи за дейности, в които ние постоянно се преоткриваме. Ставаме все по-креативни и интересни. Самите ние наблюдаваме, че по време на изпълнението на проектите нашите деца се радват, а в много от дейностите успяваме да увлечем и ученици от уязвимите групи и тези, застрашени от отпадане от училище, което през последните години е наша основна цел“.

Снежана Драшанска, учител: „От дълги години работя в посока социално-емоционалното изграждане на учениците, освен подготовката им в учебния процес. Всички допълнителни занимания и дейности, с които се стремим учениците да покажат онези личностни характеристики и умения, които имат, водят до тяхното изграждане като хора. В извънкласни форми се занимаваме с различни дейности, насочени към превенция на здравето, за да могат те да бъдат информирани и отговорни за всичко, което им предстои. Изграждането на личността е нещо, което може да стане в съвместни дейности не само в училище, но и чрез инициативите на читалища и организации. С тях съвместно планираме и организираме различни практически занимания, в които ученикът да бъде поставен в ситуация, да може да преживява, да може да взема решение. Защото освен добра общообразователна и професионална подготовка, на всяко дете му е нужно да има човешки умения“.

Проект „Стъпка напред! – действие за личностно и социално развитие на младите хора“, № НПИМД-КО1-ОБЛ-021/2023, който се изпълнява от читалище „ЛИК – 1959“ – Плевен. Проектът е подкрепен от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025) г., ключова област 1. „Младежки дейности и младежка работа“ със средства в размер на 29 045 лв.

Този материал е изготвен от читалище ЛИК и ММС не носи отговорност за използването на съдържащата се в него информация.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: