Видове култиватори и тяхното предназначение

14.12.2023 14:58

Обработката на почвата е важен процес, за да може фермата да получи богата реколта.

Днешно време може да се разчита на селскостопанска техника, която да улесни този процес. Затова е важно да знаете кой е най-подходящия прикачен инвентар за вашата ферма.

Тук ще разгледаме предимствата на видовете мощни култиватори от Mass.bg и ползата от използването на валяк, за да може да изберете най-подходящия модел за вашата ферма.

Какво е култиватор?

Култиваторът е селскостопанска техника, която се използва в земеделието за вторична обработка на почвата. С тяхна помощ може да се извърши разрохкване на нивата, което да омекоти твърдата почва и да я подготви за сеитба.

Почвата се състои от три слоя, като вторият е най-богат на хранителни вещества, полезни за реколтата. С помощта на работните си органи тази селскостопанска техника помага на земеделците да извадят този слой на повърхността. Това помага за подобряване качеството на почвата, насищайки я с полезни за културата вещества.

Видове култиватори

Познаването на видовете култиватори ще ви помогне както за по-добрия подбор при покупка, така и за по-прецизното ползване на земеделската техника при нужда.

Окопен

Тези модели са идеални за обработка на междуредия. Най-често се използват за ниви с лавандулови, картофени и други насаждения с плитка коренова система. Окопните култиватори могат да извършват разрохкване до 15см.

Те разполагат с торовнасящ бункер, който да улесни процеса на наторяване. Култиваторите с торовнасясяне помагат за по-равномерното разпределение на тора. По този начин ще спестите време и ще намалите загубата на тор.

Те разполагат с допълнителен работни органи, наречен слънце. Чрез тях лесно могат да се отстранят плевелите, в междуредията на насажденията.

Този модел прикачен инвентар може да бъде използва след засаждане, за да поддържа качеството на почвата.

Стърнищен

Стърнищните култиватори се използват за полета предвидени за житни култури.

Те могат да разрохкват почвата до 45см дълбочина, без да я обръщат.

Тези модели се предлагат в разнообразие от брой тела и работна ширина, което позволява да се избере вариант подходящ за обработка както на малка, така и на голяма нива.

Дълбочината на разрохкване, която осигуряват, позволява на зърнените култури да развият по-здрава и дълбока коренова система. Също така обработката на земята с тези модели ѝ помогне по-добре да задържа влагата през по-сухия сезон.

С пружини

Култиваторите с пружина са специално проектирани за работа на стърнища с по-твърда почва и наличие на препятствия като камъни.

Тази селскостопанска техника разполага със специален механизъм, който да защити работните органи, ако попаднат на твърд предмет.

Благодарение на пружината лапите на прикачения инвентар няма да се повредят, ако попаднат на препятствие. С тяхна помощ, при наличие на камък, лапата ще може да отскочи, без да се счупи.

Със S образни органи

Тези модели са подходящи за широка употреба в земеделието. С тях може да се извършва подготовка на почвата за сеитба, аериране и премахване на плевели. Те са най-подходящи за вторична обработка на земята.

Работните органи на тази земеделска техника могат да бъдат регулирани. Това позволява те да бъдат позиционирани по начин, който позволява да се извърши качествена обработка, без да се изкоренят вече засетите насаждения.

Валяк за култиватор

Валякът е допълнение към култиватора, което може да се закупи.

Те осигуряват по-добро уплътнение на земята след разрохкване с прикачения инвентар. Препоръчва се за ниви с по-лека почва. Благодарение на него земята може да запази по-добре водата и осигурява по-добър въздушен поток в нея.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: