Плевенският театър подкрепи Националния протест на всички културни гилдии

06.12.2023 14:16

Днес, точно в 12.00ч., директорът на ДКТ „Иван Радоев“, режисьори, актьори и служители излязоха на мирен протест в подкрепа на националния протест на представители на всички културни гилдии, който е под надслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“.

Протестиращите в цялата страна настояват за осезаемо увеличение на бюджета за култура и приемане на законови промени, за да се гарантират необходимите средства за увеличаване на всички доходи и възнаграждения в сферата. От синдикатите заявяват, че след последните протести на 1 ноември министърът на финансите е обещал повишение на бюджета за култура с 50%, но това не се е случило.

Според директора на театъра Димитър Кабаков трябва държавна политика в областта на културата за 50 години напред и проблемът днес не е само в парите, а в отношението към хората, работещи в културата и в образованието.

Заплатите в сектора са на много ниско ниво. Ние сме, може би, „последната дупка на кавала“….От 34 години духовността в България се унищожава, а хората на изкуството са истинските духовни водачи на обществото ни. Това заяви пред журналисти Георги Ангелов, председател на Съюза на артистите в България, клон Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: