Денков, министрите, всички депутати и кметове да дарят по една заплата за развитието на детското здравеопазване

30.11.2023 11:12

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е откриването на 1 юни на новопостроената високотехнологична клиника за майчино и детско здраве Мама и Аз. Болницата е препълнена. Много хора говорят, само ние показваме на дело и лекуваме най-тежките случаи.

Проектирана, построена и развита с най-напреднала медицинска експертиза – без една стотинка държавна инвестиция и без никаква подкрепа от дарителски кампании – „явлението“ Мама и Аз сега разгръща фронта срещу детската смъртност и инвалидизацията на деца и юноши в България.

д-р Велимир Симов, водещ специалист по педиатрия в клиниката за майчино и детско здраве в „Мама и Аз“

Със или без протести или с дарителски кампании, инициативи, мрежи, сдружения или обществени съвети нищо друго реално не се случва. Даже топла вода и ток няма в някои отделения.

д-р Андрей Христов, водещ специалист по неонатология в клиниката за майчино и детско здраве в „Мама и Аз“

Ежедневно множество родители събират средства чрез телевизионни предавания, социални мрежи и фондации за лечение на децата си в чужбина. Някои успяват да посрещнат високите разходи, повечето никога. А защо ние в България да не развием собствена мрежа за педиатрична помощ и грижа с водеща световна експертиза и да я направим достъпна за всички? Национална детска болница н я м а. Няма и да има скоро, защото след като проектът за ,Мама и Аз в София преди 20 месеца обедини лекари и пациентски организации, държавата стигна до избирането на терен. Интересите на политиците и родителите все още се разминават. Затова ние взехме развитието в свои ръце.

Чуждият опит е пътеводен даже за нашия скромен мащаб – един по-близък и едни недостижим пример:

  • Над 40 млн. евро са набрани от дарения (350 хил. физически лица и над 8 хил. компании) в Румъния за специализирана онкологична детска болница със 187 легла. Проектът е реализиран в рамките на четири години и лечебното заведение вече работи.
  • Над 850 млн. швейцарски франка са събрани от частната фондация „Елеонор“ в Цюрих за детска болница с 230 легла, която ще отвори в края на 2024 г. Болницата не е нито държавна, нито принадлежи на кантоналната университетска болница: „Въпреки това ние сме университетска детска болница, защото работим в полза на обществото, обучаваме и развиваме научни изследвания“, споделя директорът.

Затова е време да се премине към директно дарителство, за да издигнем нашата национална експертиза на световно ниво и покрием териториално страната.

Дарявам сега!

 

Donate now!   Jetzt spenden!   Şimdi Bağış Yap!   Faites un don!   Donează acum!

 

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно,  само по банков и електронен път на преводите –  с пълен отчет към дарителите.

ЗАЩО ДИРЕКТНИ ДАРЕНИЯ В

Пациентите отговарят:

  • Защото развиваме[е]кспертиза и образец за управление– национална гордост!”
  • Защото чуваме всеки ден стотици[o]громно БЛАГОДАРЯ за грижите, които полагате! Стрaхотни сте!“
  • Защото сме [е]кип от висококвалифицирани специалисти, отдадени на професията си и на грижата за малките пациенти
  • Защото разполагаме и развиваме „чудесна материална база… Всичко блести от чистота, леглата в стаите са много удобни, както за децата, така и за възрастните придружители.
  • Защото инвестираме в и поддържаме Модерна апаратура като в американска или френска болница […] и със специализирана линейка за транспортиране на деца в критично състояние
  • Защото е „без значение в кой час на денонощието… Не знам от къде да започна! .. от индивидуалния подход и отношение към всяко дете, от това, че освен да лекува, персоналът ти вдъхва доверие и спокойствие…или чувала бях само страхотни неща за болницата, но вече се убедих, че наистина е страхотна!
  • Защото[д]оживяхме тази благодат, това чудо на чудесата да го има в Плевен, а трябва да се разпространи във всички градове – ще започнем да се справяме с демографската криза …така ще оживее и пребъде българския народ“
  • Защото имаме хиляди емоционални положителни отзиви от преминали пациенти и защото: „Да не говоря, че идваха по няколко пъти през деня да видят как сме, да прегледат детето. Задала съм сигурно над 100 въпроса, на всеки един ми беше отговорено, не с половин дума, не да ми се обяснява, че много питам, „защото съм майка за първи път, а просто защото имаха желание и работят с кеф и любов тази така трудна професия!”

 Дарявам сега!

 

Donate now!   Jetzt spenden!   Şimdi Bağış Yap!   Faites un don!   Donează acum!

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно,  само по банков и електронен път на преводите – с пълен отчет към дарителите.

Информация и снимки: Мама и Аз

#тагове:

НАЙ-НОВИ: