12-та авиационна база в помощ на бедстващите в Плевенска област

28.11.2023 12:05

На 27 ноември „Модулното формирование за преодоляване на последствия от бедствия за действие в зимни условия” от състава на 12-та авиационна база – Долна Митрополия бе активирано по заповед на Командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и се включи в разчистването на блокираните от снега пътища в Област Плевен.

По искане на Областния управител на област Плевен и кмета на Община Плевен, с разрешението на Министъра на отбраната, военнослужещи от 12 авиационна база се включиха в разчистването на блокираната от снега пътна мрежа. Под ръководството на заместник-командира на авиобазата полковник Ивайло Ангелов модулното формирование бе своевременно сформирано с личен състав и техника, след което бяха предприети неотложни аварийни и възстановителни дейности за снегопочистване на пътя от с. Брестовец до с. Беглеж.

Аварийните дейности се извършиха в утежнена пътна обстановка поради обилните количества мокър сняг, паднали дървета, образуваните снегонавявания и работа в тъмната част на деня. Благодарение на проведената отлична координация и съдействие на РДПБЗН гр. Плевен, самоотвержените действия на военнослужещите от 12-та авиационна база, задачата бе изпълнена успешно и приключи в 1,30 през нощта. Ръководител на групата бе капитан Станислав Славчев, старши на роторен снегорин – ефрейтор Бисер Борисов, шофьор на роторен снегорин редник Йордан Димитров, водач на Урал 4320 – АПА-5Д – редник Веселин Бошняков. В продължение на повече от шест часа те се бориха с преспите и навяванията, за да бъде възстановен достъпа на населението от засегнатите селища.

Областният управител на Област Плевен г-жа Виолета Иеремиева и Началникът на РДПБЗН – комисар Станислав Атанасов изказаха благодарност към Военновъздушните сили за решаващата намеса и оказана помощ от 12-та авиационна база – Долна Митрополия. Това информират от военното поделение.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: