Ръководство за почистване и поддръжка на наргилета

27.11.2023 14:33

Всички обичаме вкусът на тютюна от наргилето, независимо дали е кокос, студен банан барбекю или някой от другите вкусове, които могат да бъдат закупени от магазина за наргилета Esmoker.bg. За да може той винаги да е актуален, наргилето трябва регулярно да се почиства след ползване.

В този материал ще разберем как се поддържа всяка отделна част на наргилето, за да имаме винаги добър вкус на тютюна при употреба.

Маркуча

Първо маркучът трябва да се махне от наргилето. Той се изважда с леко завъртане в двете посоки и издърпване от дупката в тръбата.

След това той трябва да се издуха от остатъчен пушек. Това е добре да се прави всеки път, когато наргилето се използва и отнема само няколко секунди. По този начин се прочиства от остатъчния вкус от предната употреба, а при следваща ще е много по-добър.

За дълбоко почистване маркучът трябва да се прокара през течаща вода. Важно е преди това да се уверим, че е подходящ за миене. Това са предимно силиконовите модели, които нямат метална пружина в тях. Промиването се извършва без употреба на сапун, веро или други препарати.

Малките части

За да бъде добре поддържано наргилето, малките му части също трябва да бъдат почистени. За целта то трябва да се разглоби. Препоръчва се използването на съд в който да се поставят, за да не се изгуби нещо.

Първо, се почиства чашката на наргилето. Старото алуминиево фолио и тютюнът трябва да бъдат отстранени от нея. След това трябва да се измие с топла вода. С помощта на пръстите премахваме остатъците от тютюн. Препоръчително е чашата за наргиле да се накисне в топла вода за 4-5 минути, за да се отстрани всичко от нея.

Уплътнителите, макар и невлияещи на вкуса, също имат нужда от поддръжка. Това са компонентите, които предпазват отделните части на наргилето от нараняване и триене едно в друго. Достатъчно е да се промият под топла вода и с помощта на пръстите да се почистят от мръсотията по тях. След това трябва да се поставят върху кърпа, за да изсъхнат.

Не трябва да забравяме и клапанът. Той се почиства чрез поставяне под течаща топла вода и търкане с пръстите. След това се поставя върху кърпа при уплътнителите.

Ако пепелникът не се чисти регулярно, той може да се занемари и да придобие неприятен вид. Ако по него има само пепел, тя може да се изхвърли и да се измие под течаща топла вода. Ако са се появили петна от застоялата пепел или оставен горещ въглен, той трябва да се накисне в гореща вода и да се търка с четка или гъба, докато не бъдат премахнати.

Тръбата на наргилето

Тръбата трябва да бъде измита с течаща вода. Поради големия си размер има вероятност тя да не може да се побере под чешмата в мивката. Ако случаят е такъв, може да се използва чаша от която да се излива вода в нея, в продължение на 30-40 секунди. Важно е тръбата да е поставена в мивката, за да се отлее мръсната вода в нея.

Вътрешността ѝ трябва да се изтърка с четка. Магазините за наргилета като Esmoker.bg предлагат специални тънки и гъвкави четки, с чиято помощ да се прочисти тръбата от остатъци от предни използвания. Това се прави под течаща вода и са нужни само по 10-15 търкания от двете ѝ страни. За по-добро почистване може да се използва сок от лимон и сода бикарбонат, които са естествени продукти и имат много добър дезинфекциращ ефект. Добре е да се почистят и дупките на клапаните, за да няма остатъци, които да развалят вкуса на тютюна при следващо използване. Накрая тръбата се оставя да изсъхне върху суха повърхност.

Вазата за наргиле

Ако в стъкленицата все още има вода от предното използване, тя трябва да се изсипе в мивката.

Важно е да се уверим, че вазата не е студена, ако е слаган лед в нея при последната употреба, защото тя се чисти с топла вода, а ако стъклото е студено, то ще се пръсне при миенето.

Желателна е употребата на лимон и сода бикарбонат, за да може да се изчисти добре вътрешността ѝ от остатъчни вкусове на предни тютюни. С помощта на четка се изтъркват остатъчните мръсотии по вътрешността.

След като бъде добре почистена, стъкленицата трябва да се изплакне няколко пъти, за да се прочисти от лимоновия сок и содата, които са използвани. Накрая вазата се оставя обърната върху суха кърпа, за да исъхне.

За да се поддържа наргилето и винаги да има добър вкус при употреба, то трябва да бъде добре почиствано. Важно е да се уверим, че маркучът подлежи на почистване, което става само с течаща вода. Трябва да се внимава с малките му части като чашката, уплътненията и клапанът, за да не се изгубят. Ако тръбата не може да се побере под чешмата на мивката, може да се използва чаша с вода, която да се влива в нея. При почистване на вазата на наргилето, трябва да се обърне внимание на температурата ѝ, за да не се счупи при чистене с топла вода.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: