Световни успехи за плевенските състезатели по Шотокан карате в Япония – снимки

23.11.2023 9:53

От 13 до 18 ноември, в зала Токио Будокан, се проведе 16-тото Световно първенство по карате на Световната Шотокан карате-до организация – W. S. K. F. Главен инструктор на федерацията е Сенсей Хитоши Касуя – 9 дан.

В японсака столица Токио се събраха 41  държави от цял свят – Панама, Мексико, Венецуела, Китай, Япония, Индия, Узбекистан, Азербайджан, Армения, Франция, Германия, Ирландия, Нова Зеландия, Австралия, Русия, Нигерия, Мавритания, Англия, Филипините, Аржентина, Турция, Румъния, Иран, Ирак, Испания, ЮАР, Чехия, Грузия и др.

България беше представлявана от 7 състезатели, 6 от които възпитаници на плевенския шотокан карате-до клуб Спартак 14 , и 3-ма съдии – Сенсей Георги Георгиев – Джоси – шеф инструктор за България, Милена Кирниколова и Ивайло Боев.

Събитието протече в 5 дни. От 13 до 15 ноември се проведе технически семинар и курс за инструктори и съдии на световната организация, който бе воден от главния инструктор Сенсей Касуя. В семинара участваха 12 представители от България, 6 от които от плевенския клуб – Милена Кирниколова, Мирела Йолова, Ивайло Боев, Калин Стефанов, Тихомир Тодоров и Янислав Димитров.

На изпита за майсторски технически степени – дан, черен пояс, успешно защити 1 дан Тихомир Тодоров – ученик в Спортно училище „Г. Бенковски“ – Плевен. Общо 34 кандидати за майсторски степени от 1 до 8 дан се явиха на изпита.

На 17 и 18 ноември се проведе 16-тото Световно първенство. Официални гости бяха президента на Федерацията Сенсей Уеда, както и представители на борда на директорите на W. S. K. F.

В двата състезателни дни се проведоха надпреварите в дисциплините ката и кумите за всички възрасти.

Златен медал и титлата Световен шампион за 2023 г. спечели Тихомир Тодоров при 16-17 годишни юноши в дисциплината Кумите шобу ипон. След 3 убедителни победи, две от които над представителите на Япония –в полуфинал и финал, той се изкачи на най-високото място на стълбичката. След края на срещите сподели : „Никога не съм имал по-трудно състезание за цялата си 10 годишна дейност като състезател. Това ме накара да изживея неповторима запомняща се емоция, която ме мотивира да участвам отново през 2025 г. и да затвърдя позицията си.“ Тихомир се класира и четвърти в дисциплината Ката – на 2 стотни по резултат от бронзовия медалист.

Вторият медал в индивидуалните дисциплини спечели инструктора на клуба сенсей Милена Кирниколова – 4 дан. Тя извоюва за България бронзовото отличие в Ката при ветерани до 49 г. След победа в първият квалификационен кръг и трета оценка, тя за втори път донесе бронз за България , след постижението си на първенството от 2017 г., отново в Япония.

В отборните битки бронз спечели отборът ни на ката в състав Ивайло Боев, Мирела Йолова и Тихомир Тодоров. Първото място е за отбора на Панама, второто за Япония и нашите медалисти се наредиха на третата позиция в конкуренцията на 10 отбора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: