СКШ „Плевен XXI“ взе купата за най-добре представил се клуб на шахматен турнир в Плевен

20.11.2023 9:27
Ян Кацарски от ШК „Мохемия“ Разлог и Анал Фангарлиев от ШК „Арда“ Кърджали са победителите от Детския шахматен турнир Купа „Плевен XXI“. Купата за най-добре представил се клуб спечелиха състезателите на СКШ “ Плевен XXI“. В проявата се включиха 89 шахматисти на възраст от 6 до 16 години.
6 годишният Ян Кацарски от ШК „Мохемия“ Разлог поднесе голямата изненада в група Б – за деца до 8 години на турнира в Плевен. Малкият талант, който е още в Детска градина натрупа цели 6,5 точки от 7 възможни, изпреварвайки шампиони и медалисти от държавни първенства в тази възрастова група. Ян вдигна купата абсолютно заслужено като победител в генералното класиране на група Б..
Втори до 8 години се класира Максим Казанджиев от СКШ „Спартак Плевен XXI“ с 5,5 точки. Бронзовия медал остана за Цветан Данев от ШК „ЦСКА“, завършили с 5 точки.
При момичетата до 8 години Ева Кичукова от ШК „Люлин Чес“ изпревари фаворитката от ШК „ЦСКА“ Ивона Русева и с 6 точки вдигна купата при момичетата до 8 години. Сребърния медал спечели Ивона, а трета се класира съотборничката и Калина Йорданова с актив от 5 точки.
Класирането при момчетата от Детска градина е както следва:
1. Владимир Пидакев с 5 т.
2. Иван Дойков с 4 т.
3. Светлин Барбулов с 4 т.
При момичетата от Детска градина:
1. Катрин Ангелова от СКШ „Плевен XXI“ с 3 т.
2. Преслава Василева от СКШ „Плевен XXI“ с 1,5 т.
В група Б на турнира участваха общо 41 малки шахматисти.
В група А за наградите се конкурираха общо 48 момичета и момчета от 10 до 16 години. Имаше условие за право на участие в тази група – за да важи турнирът за изчисляване на международно ело участието в този турнир бе с ограничение – за състезатели с ФИДЕ рейтинг под 1799.
Това изискване не даде възможност на изявената плевенска шахматистка Нора Рашева да участва поради по- високия и ФИДЕ рейтинг 1801.
В този турнир след 5 кръг с пълен актив и впечатляваща игра водеше гостенката ни от Румъния Stefania Theodora Sabou (1305).
В последния кръг обаче тя претърпя поражение и беше изпреварена.
Победител в генералното класиране на група А стана Анал Фангарлиев от ШК „Арда“ Кърджали с резултат 6 точки от 7 възможни. Той спечели купата в своята възрастова група до 12 г.
Сребърния медал при 12 годишните е за Михаил Панайотов от ШК „Орловец“ завършил също с 6 точки, но с по-лоши допълнителни показатели. Третото място извоюва Николай Иванов от ШК „Елит“ с 5 точки.
При 10 годишните момчета класирането е:
1. Мартин Кьосев ШК „ЦСКА“ с 5 т.
2. Виктор Стоянов ШК „Етър“ ВТ с 4,5 т.
3. Виктор Арабаджиев СКШ „Плевен XXI“ с 4 т.
Призьорите при 14 годишните момчета:
1. Виктор Йорданов СКШ „Плевен XXI“ 4,5 т.
2. Кристиян Кръстев ШК „Сините камъни“ 4.5 т.
3. Божидар Луков с 3,5 т.
Класирането при 16 годишните момчета:
1. Александър Георгиев СКШ “ Спартак Плевен XXI“ 5 т.
2. Николай Цеков ШК „Етър“ ВТ 5 т.
3. Теодор Цветанов СКШ „Спартак Плевен XXI“ 5т.
При момичетата до 10 години победителка стана Беатрис Ярова СКШ „Плевен XXI“ с 4 т.
Втора остана съотборничката и Анна Мариа
Пенкова с 3 т.
При момичетата до 12 купата спечели румънската шахматистка Stefania Theodora Sabou с 5,5 т.
Втора се класира Спасимира Русева ШК „ЦСКА“ с 4 т., трета Рада Георгиева ШК „ЦСКА“ също с 4 т.
При момичетата до 14 години единствена участничка бе състезателката на СКШ “ Плевен XXI“ Виктория Тодорова, която спечели купата с 2,5 т.
Всички участници в турнира получиха грамоти за участие, победителите по възрастови групи купи, медали и предметни награди.
Купата за най – добре представил се клуб спечели СКШ „Плевен XXI“ с 4 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медал.
На турнира беше присъдена и една специална награда за най – добре представил се състезател от Плевен, която беше осигурена от плевенската шахматистка мм Ружка Генова в памет на нейния баща и шахматен прдагог д-р Милчо Цветков. Наградата бе луксозен дървен шах. Спечели го Александър Георгиев, завършил с актив от 5 точки.
Проявата се проведе на 18 и 19 ноември 2023 г. в хотел Балкан с организатои СКШ „Плевен XXI“ и ЦПЛР – Център за работа с деца- Плевен. Тя е част от Младежкия календар на Община Плевен за 2023г. и събра 89 участници от над 15 клуба от страната.
Главен съдия на състезанието беше Мирослав Митев, международен арбитър. Негов помощник бе Владимир Павлов, национален съдия.
Турнирът беше открит в съботния ден лично от кмета на града д-р Валентин Христов, а след изиграването на 7те партии децата бяха наградени от директора на Центъра за работа с деца – Плевен г-н Генадий Гешев.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: