Млада плевенска авторка печели няколко национални награди от конкурси

19.11.2023 10:13

Мирослава Дачева е млад плевенски автор, който през последните години печели награди от редица национални конкурси със своите разкази, стихове и рисунки. Последната от тях е Първа награда в национален литературен конкурс „Яна Язова „ – Лом, 2023г. за разказа „ Гласът на благородството“. Миналата година тя спечели и националната литературна награда „Владимир Караджов“ за разказа „Стрела на съвестта“ от конкурса в Благоевград, второ място в национален литературен конкурс „Яна Язова-Христо Смирненски“, раздел проза за разказа „Желанието на птичето“, Сухиндол, както и отличие в национален несъревнователен конкурс, посветен на Петя Дубарова с рисунката „Нежна душа“ и стихотворението „Отлитащата светлина“.

Мирослава е от Плевен, като първите десет години от живота си прекарва в село Загражден, на брега на Дунава. Завършила е Ветеринарната гимназия в Ловеч, а след това Педагогическия колеж на ВТУ в Плевен със специалност „Начална педагогика“. Живее в Плевен, в приказната компания на три котки, куче и една гълъбица…

„Започнах да пиша още в гимназията, насърчавана от моите учители. Често водих с тях беседи, мотивираха ме да участвам в олимпиади по философия, биология…Първите ми творби бяха разкази и стихотворения.“, сподели за Плевен за Плевен Мирослава Дачева. Включва се в творчески конкурси, получава и награди, които я карат да повярва в себе си и продължи да пише. Обича да чете фантастика, психологическа и философска литература. Това и определя темите и съдържанието на разказите, които пише. Другата голяма нейна тема е светът на природата и животните – отношението на хората към тях, съвместното им съжителство.

Мирослава вече обмисля да издаде първата своя книга с разкази, като сама работи и върху илюстрациите, които ще бъдат включени в нея. Авторката издава, че художествените творби в книгата ще бъдат разделени в две основни теми, които присъстват в произведенията й – фантастиката и природата, а заглавието е все още в проект.

След магистратурата по „Начална педагогика“, Мирослава е решила да продължи с магистратура и по Библиотекознание и библиография. Харесва професията на библиотекаря и се надява в нея да намери своето призвание.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: