Издателство „Северно ехо” представя три нови книги на основателя си Любомир Духлински

15.11.2023 13:19

На 16 ноември, от 17 часа, в ХГ „Светлин Русев”, плевенското издателство „Северно ехо” представя три нови книги на основателя си Любомир Духлински. Издателството е регистрирано преди 33 години. През тези години в неговия актив са натрупани повече от 350 издания – художествена, документална, публицистична и детска литература. С изключително значение са детските поредици „Приказки на славянските народи”, „Царете на България” и шесттомното издание „Български народни приказки”, претърпяло 200 000 тираж и разпространено в цялата страна. Дело на издателството са и много поръчани книги на плевенски и външни автори.

Трите книги, които представя издателство „Северно ехо” на 16 ноември, са: „Внезапни страници (поезия), „Занаят за ангели”(разкази) и „Среднощни размисли”(публицистика). Техен автор е основателят на издателството Любомир Духлински. Той е родом от гр. Тръстеник. Дълги години е работил като журналист в местния печат – вестниците „Септемвриец” – община Долна Митрополия и „Витска трибуна” – община Долни Дъбник, а малко по-късно е областен кореспондент за вестник „Народен глас” – област Ловеч, в която по онова време се включваше Плевен и региона. Първата книга на Любомир Духлински е с разкази – „Прилив” излиза през 1989 г. в изд. „Георги Бакалов”- Варна, в библиотеката за първи книги „Корени”.

 

Сегашните три книги излизат след толкова много години, но не години на мълчание. През изтеклото време творби на автора са отпечатвани в различни периодични издания, включително в плевенския алманах „Мизия”. Любомир Духлински е един от най-активните сътрудници и автори на електронното литературно списание „Литературен свят”, което се чете от българите в цял свят. Стихове, разкази и публицистика ни представя Любомир Духлински. В книгата с разкази са оформени два раздела: 21-ин разказа, в основата на които са вплетени истински случки от живота и героите имат своите прототипи в действителността. Това са тръстенишките чешити, както ги определя сам автора. Във втория раздел на прозаичната книга са включени така наречените Съвременни български народни приказки. Те са се родили от нашата следдемократична действителност, намерила своите аналози в българската фолклорна традиция.

Публицистичната книга „Среднощни размисли” включва 22 силни публицистични откъса, доказателство за един буден и активен дух, който вярва в силата на словото, призвано да изрази непримирима човешка позиция и да съхрани памет за Времето.

Поетичната книга „Внезапни страници” изглежда малко странна за един автор, изразително свързан с белетристиката. Но тази поезия е факт. Тя изразява вътрешната чувствителност на своя автор, най-съкровените му чувства като човек и личност.

„Северно ехо” и неговият създател продължават своя път през Времето чрез Словото и остават верни на този свой избор.

Татяна Любенова

#тагове:

НАЙ-НОВИ: