43-ият турнир „Габи“ събра бридж-елита на България в Плевен     

14.11.2023 7:50

 

От 9 до 12 ноември в „Туристически дом Кайлъка“ в Плевен, при отлични условия за 43-ти път се състоя националният турнир по спортен бридж „Габи“. Турнирът включваше 3 състезания. На 9-ти  и 10-ти   ноември се състоя мини-отборният турнир за купа „Кайлъка“. В него участваха 12 отбора. Те играха  общо 64 дона помежду си. Турнирът бе спечелен от отбор „Варна“ в състав Пенев, Славов, Александров, Перец. На второ място се класира отборът на “Самарти“ (Шумен) в състав Иванчев, Щерев, Христов, Дечев, а трети е отбор „Пенсионер“ (Плевен),  в който играха Мартинчев, Цеков, Димитров, Андреев.

Веднага след това, на 10-ти  ноември, се състоя двойковият турнир. В него взеха участие 48 двойки, които изиграха 26 дона в 13 кръга. Турнирът бе спечелен от двойката Славов-Александров(Варна), а на второ и трето място се класираха  двойките Пенев-Перец(Варна) и Лекова-Христов(София). Призовата шестица се попълва от двойките Аронов-Караколев (София), Радев-Александров (Бургас) и Захариев-Божинов (София). За най-добра смесена двойка извън първите шест бе обявена двойката Паскалева(София) – Маринчев(Плевен), а от плевенските двойки най-добре се представиха двойките Мартинчев-Цеков и Антонов-Андреев.

На 11 и 12 ноември се състоя основният отборен турнир за „Купа Габи“. В него се включиха 26 отбора. Те играха 11 кръга по „Датска система“ – мачове по 8 дона, като в последните 3 кръга се образуваха групи „А“,“B” и „C” и „D. Победител стана отборът на „Об’щина Завет“ ( състав Нанев, Феров, Иванов, Русинов), “Golden Age(състав Барантиев,Трендафилов, Аронов, Михов) и отбор „Струма“(състав Славов, Виденова, Врангов, Кованджийски). От плевенските  състезатели най-добре се представиха Любляна Алексиева-Александър Романов, които заедно със Кремена и Димитър Капитански с отбор „Сашко“ се класираха на пето място. Милен Атанасов и Вене Венев играха в отбор „Венко“ и спечелиха първото място в група „C”. Отборът “Стара Гара“(Плевен) в състав Петракиев, Ванков, Узунов, Балев, спечелиха група „D“

Настоящото издание на Турнир „Габи“ бе 43-то подред. Първият турнир се е провел на 12-13 декември 1980 г. и се е казвал турнир „Плевен“, но през 90-те години е преименуван на турнир „Габи“ в памет на плевенският бриджор Гавраил Стоманяков. Това е един от първите големи турнири по-онова време, който се е запазил и до днес и е бил прекъсван само преди 3 години поради пандемията. Турнирът запази реномето си на един от най-силните в България. Той събра бриджовия елит на страната, като в него взеха участие над 140 състезателя от 22 града в България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: