Плевенчанката Александра Димитрова представя България на Световните бойни игри в Рияд

27.10.2023 16:57

Александра Димитрова (ABC FIGHT CLUB – София) представя България на едно от най-престижните събития на бойните спортове – Световните бойни игри (World Combat Games), които се провеждат в Саудитска Арабия. Състезанието е изключително представително и има претенциите да е своеобразна „Олимпиада на бойните спортове“.

21-годишната Александра Димитрова ще участва в турнира на савате комба (френски бокс) в категорията до 52 кг. Нейни съпернички са състезателки от Франция, Хърватия, Румъния, Иран, Афганистан, о. Мавриций. Турнирът по савате се провежда от 28 до 30 октомври 2023 г.

Преди три седмици Александра стана световна вицешампионка на савате. На 7 октомври на финала на Световното първенство в град Коломб, Франция, в оспорвана среща българката отстъпи пред представителката на домакините Меган Амури. Неин треньор е Красимир Гергинов. Тя е родом от Плевен, живее и тренира в София, и е европейска шампионка на кикбокс от 2022 г. и световна шампионка на таекуон-до.

Освен нея, в българския отбор в Рияд са още Петър Ангелов (мъже – 70 кг) и Стефан Тардиц. Днес българите преминаха официалния кантар и очакват жребия на срещите си за утре.

World Combat Games Riyadh 2023 се провеждат за трети път в своята история (предишните издания са в 2010 г. в Китай и в 2013 г. в Русия). От създаването си Игрите имат претенции да събират на едно място най-добрите в бойните спортове и бойните изкуства, многократни световни и континентални шампиони и емблематични имена в тази сфера. Домакин е столицата на Саудитска Арабия Рияд, а състезанията се провеждат от 20 до 30 октомври в пет зали на университетския спортен център – King Saud University. В тях участват над 1500 спортисти (около 900 мъже и 700 жени) от над 120 държави, които се състезават в 16 бойни спорта: айкидо, канадска борба, бокс, фехтовка, джудо, джу-джицу, карате, кендо, кикбокс, муайтай, самбо, савате, сумо, таекуондо, борба и ушу.

Любопитен факт е, че ABC FIGHT CLUB има свой представител в дисциплината савате асо и преди десет години. През 2013 г. на Световните игри на бойните спортове в Санкт Петербург, Русия, участва световната и европейска шампионка по таекуон-до Амалия Колева.

На последното издание на World Combat Games St. Petersburg 2013 България завоюва 7 медала – два сребърни и пет бронзови.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: