,Мама и Аз’ става част от европейски проект за обучение на гинеколози

18.10.2023 11:21

В ,Мама и Аз’, Плевен започват обучителни курсове по гинекологична ендоскопска хирургия. Високотехнологичният болничен комплекс е част от европейския проект GESEA4EU на Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE). Това е новината от годишния конгрес на организацията, където България и болницата бяха представени от д-р Атанас Александров, участвал активно в събитието като един от менторите по време на изпитите сесии за получаване на сертификата GESEA.

Проектът GESEA (Гинекологично Ендоскопско Хирургично Обучение и Оценяване, бел. ред.) цели изграждането на единна, строго стандартизирана система за обучение на гинеколозите в минимално инвазивните техники – лапароскопия и хистероскопия. По този начин се гарантира, че всички АГ специалисти, преминали през курсовете на GESEA и получили сертификата, имат европейско ниво на обучение по минимално инвазивна хирургия. Сертификатите на GESEA на Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия вече са и задължително изискване за работа в някои европейски държави като Ирландия, Нидерландия и Белгия.

„Изключително сме горди, че можем да бъдем част от този проект“, коментира новината д-р Александър Любенов, д.м., началник на гинекологичното отделение в ,Мама и Аз’. И още: „Ставайки част от GESEA4EU можем да гарантираме на нашите курсисти европейско ниво на обучение, като по този начин ще повишим  качеството на гинекологичното лечение в България. За съжаление, този тип хирургия все още не е широко достъпен за много от пациентите в страната, но се надяваме ние, като референтен, а вече и като обучителен център по минимално инвазивна хирургия да повишим интереса и от страна на младите колеги, които обучавайки да осигурят по-лесен достъп, по-добро лечение и по-бързо възстановяване за нашите пациенти.“

Изграждането на обучителен център за гинекологична хирургия в болницата е само първата стъпка от създаването на мултидисциплинарен център, в който да се обучават специалисти от различни специалности, осигурявайки европейско ниво на квалификация, споделиха от ,Мама и Аз’, Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: