Плевенчанка ще се състезава за световната титла на савате комба (френски бокс)

26.09.2023 12:57

Плевенчанка ще се състезава за световната титла на савате комба (френски бокс). На 7 октомври 2023 г. във Франция Александра Димитрова ще играе мач в четири рунда х 2 минути с Меган Амури (Франция) за световната титла в категорията до 52 кг.

Събитието е уникално по своя формат за бойните спортове и в него за първи път българка преодолява квалификациите и достига финалната среща.

Квалификацията за Световното първенство беше през юли във Вараждин (Хърватия). Съперничката на Александра Димитрова на финала французойката Меган Амури (27 г.) е настоящата световна шампионка в тази категория от първенството през 2019 г. и европейска шампионка от 2022 г. С участието си в квалификацията Александра се класира и за турнира на савате в World Combat Games в Рияд, Саудитска Арабия в края на октомври.

Специфично за савате е, че се играе с обувки, като финалите на Световно първенство се играят без каска за главата и без предпазни кори. Комба е най-тежкият стил в савате, където ударите са без ограничение на силата и нокаут е разрешен.

На 7 октомври на престижна гала вечер в Коломб, Франция, ще се изиграят общо три финала на Световното първенство по саватe. Традиционно на тези финали форматът е „Франция срещу света“, доколкото единият финалист неизменно е представител на родината на този боен спорт. Останалите финали са при жените до 60 кг Киара Винчи (Италия) – Самира Бунар (Франция) и до 75 кг Сара Рояс Таутива (Колумбия) – Фани Морено (Франция). В рамките на гала вечерта ще се проведат и срещи от веригата савате PRO.

Президентът на „Ил дьо Франс Савате Френска боксова лига“ Ален Сенисе коментира пред френската медия SPORTMAG, че на 7 октомври „Salle Ambroise Paré“ в Коломб ще бъде домакин на голяма гала вечер, организирана от Лигата. „В програмата е Савате Pro, разбира се, но също така и три женски финала на Combat World Championships. Трите участващи френски боксьорки са редовни играчи на френския национален отбор, а съперничките им са от България, Италия и Колумбия. Тези битки ще изправят един срещу друг най-добрите спортисти в света в момента“, казва Ален Сенисе.

Александра Димитрова (21 г.) е състезател на ABC FIGHT CLUB София с треньор Красимир Гергинов. Освен на савате, тя се представя успешно и на таекуон-до и кикбокс. Печелила е много медали от национални и международни първенства и е световна шампионка на таекуон-до и европейска шампионка на кикбокс през 2022 г. На сават се състезава с успех от 2016 г., когато печели първата си вицеевропейска титла на девойки от Европейското първенство в София. През 2022 г. спечели Световната купа за девойки до 21 г. на савате комба в Пловдив, а през 2023 г. и шампионски пояс от савате PRO отново в Пловдив.

Българите в Париж и региона могат да подкрепят нашата сънародничка Александра Димитрова на живо в залата на Gymnase Ambroise Paré в град Коломб. Началният час на гала вечерта е 18.30 ч. Адресът на залата е: 140 Rue Saint – Denis, Colombes, France.

Билети за FINALES DES CHAMPIONNATS DU MONDE DE SAVATE 2023 – SAVATE PRO TOUR S1/COLOMBES par LIGUE IDF DE SAVATE BOXE FRANÇAISE ET DA могат да се закупят от тук: https://rb.gy/g4tjw

Финалите ще се излъчат на живо в YouTube канала на SPORTMAG – едно от най-известните френски списания, специализирано за изявите на френски спортисти у дома и зад граница: https://www.youtube.com/watch?v=GDqvCRCZogY

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: