„Макет на телефон “ бе открит в центъра на град Пордим в Деня на независимостта. Вижте още за празника! – снимки

23.09.2023 8:56
22 септември , паметна дата в българската история в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват “съединената на 6 септември 1885 г. България за независимо Българско Царство”. България става суверенна държава, самостоятелен и равноправен субект в международните отношения. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.
И в община Пордим празникът беше отбелязан по подобаващ начин, с откриването на фотоизложба „Под синьото небе на Пордим през обектива на Здравко Вълчев“ в художествената галерия на града, след което жителите и гостите на Пордим получиха като подарък за празника „Макет на телефон „, който беше открит в центъра на град Пордим.
В тържественото слово за празника кмета на община Пордим Детелин Василев подчерта за пореден път , че „“Пордим е най-скромният ъгъл, където се е родила свободата на България“, тъй като и историята на първия телефон в България и съответно на първия телефонен разговор е пряко свързан с Пордим. Връщайки се в историята назад в далечната 1877 година, в тогавашното с. Пордим от двете страни на телефонната линия са княз Николай Николаевич от щаба на руската армия и крал Карол I от щаба на румънската армия и се осъществява първият телефонен разговор в България през първия телефон. 146 години по-късно пордимчани и гостите на Пордим в днешния паметен ден получиха макет на телефона, чрез който ще могат да знаят и да предават на идните поколения този важен за историята факт.
Празничният ден продължи с концерт с участието на ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Пордим и НЧ „ Иван Радоев -1907“- центъра на град Пордим.
Информация и снимки: Община Пордим
#тагове:

НАЙ-НОВИ: