Плевен чества Деня на независимостта на България – снимки

22.09.2023 13:14

Денят на независимостта – 22 септември, бе отбелязан днес в Плевен с тържествен ритуал пред паметната плоча на площад „Стефан Стамболов“  при ДКТ „Ив. Радоев”. Събитието уважиха областният управител Виолета Иеремиева, кметът на Община Плевен Георг Спартански и неговият екип, представители на граждански организации и политически партии, ученици и преподаватели от ИНУ „Христо Ботев“, множество граждани. Липсваха народни представители от Плевенски регион.

Ритуалът започна в с изпълнениe на Общинския хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева.

Слово по повод 115 години от обявяването на Независимостта на България произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той представи исторически преглед на събитията, предшествали Деня на независимостта и тези след това, определили пътя на България за десетилетия.

„Живеем във взаимосвързан свят със своите многобройни предизвикателства – пандемия, войни, кризи. В този многополюсен свят малка България е илюзия да си мисли, че може да има 100% независима външна политика. Такава днес нямат дори великите сили, защото са длъжни да се съобразяват с новите предизвикателства на времето.

Историята трябва да се знае, а фактите да не се фалшифицират и да се поднасят без политически конюнктурни изкривявания. Затова трябва бързо да разчистим буренясалата и трънлива пътечка на националното съгласие и да намерим тези решения, които нашите политици да презентират на общата европейска маса, където се вземат решенията. Без да имаме национално самочувствие и достойнство, нямаме общ път напред!“, това заяви пред присъстващите на честването кметът на Община Плевен Георг Спартански.

В края на ритуала бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: