Стефан Бурджев: Спрете да пречите и да се подигравате с българските земеделци!

18.09.2023 8:11

Като потомствен земеделски производител на зърнени култури и животновъдство (овце и спортни коне) и бивш заместник-министър на земеделието, отговарял пряко за 8 ресора и две държавни агенции – тази по лозата и виното и тази по селекция и репродукция в животновъдството, няма как да остана равнодушен към една от най-важните теми в последните дни в държавата.

Недоволството и предстоящия протест на фермерите в държавата не е еднозначна, елементарна и повърхностна ситуация, каквато се опитват да я представят от управляващото мнозинство. Особено впечатление правят плитките и почти малоумни и изключително арогантни изказвания на премиера Денков и всички представители на Продължаваме промяната. Изобщо, популизмът и противопоставянето на един сектор срещу друг такъв в обществото, дълги години беше патент на Бойко Борисов, а сега тази роля играят ПП, като Борисов се прави на балансьор.

Един от най-тежките митове, който налагат публичните говорители на това вредно управление, е че това е протест на “зърнарите”. Много грешно,  неуважаеми управници, това е протест на животновъдите, зеленчукопроизводителите, овощарите, пчеларите, тютюневия бранш, трайни насаждения, маслодайни насаждения, зърнопроизводство и др.  Отделно при  така наречените „зърнари“ нещата стоят по следния начин: там може да има не 50, а 500 собственика на коли от марката “Майбах “ и това не е грях, но останалите до 70 000 зърнопроизводители са различни  по големина, предимно малки и средни фермери, и не е грях и не е лошо да карат нови и хубави возила, но зад това стои почти денонощен а в по-голямата част от годината от ранни зори до полунощ кански труд, който хората извън бранша не виждат .Отделно, покрай тези хора се поддържа една голяма част от икономиката на страната и съответните региони.

Аз, като отговарящ заместник-министър за ресор животновъдство в периода от края на 2021г. до август 2022г., съм бил пряко отговорен за решаването на едни от най-тежките текущи проблеми на бранша с настъпилата война в Украйна и последвалата енергийна криза и тежка инфлация. Като съвет и опит бих искал да ви кажа, че сме имали почти ежеседмични заседания и разговори с представителите на птицевъдни и свиневъдни съюзи, представителите на дребни и едри преживни животни. Много заседания в сградата на министерството на земеделието, на парламентарни комисии по земеделие, с фонд земеделие, с министерство на финансите и политическия екип на нашето министерство, и в крайна сметка с общи усилия и работа преведохме сектора възможно най-леко през тази невиждан криза като партньор на българските животновъди и не позволихме да се затрие традиционен и важен за националната сигурност  отрасъл. В момента етикирането, противопоставянето и високомерието, което управляващите държавници демонстрират, откровено защитавайки чужди национално интереси и респективно чужди фермери, крие ужасно много рискове за нашата държава и продоволствената ни и национална сигурност.

Мога и още много други не по-малко съдържателни аргументи да изложа, но няма нужда….Призовавам да започнете да работите за българското земеделие и национални интереси като първа стъпка е да си подадете вкупом оставките и да спрете да пречите и да се подигравате с българските земеделци!

Стефан Бурджев, потомствен земеделски производител,

бивш заместник-министър на земеделието

#тагове:

НАЙ-НОВИ: