Днес започва общонационалният земеделски протест!

18.09.2023 7:42
Днес започва общонационалният земеделски протест! На всички локации протестните действия са с начален час 10:00 ч.
Ето къде ще се проведат:
– Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, пътя Бургас-Варна, Варна -Бургас
(след магистралата, отбивката за Аврен, Пчелник-Д Чифлик, Чудните скали), детелината Сливен-Ямбол;
– Централна южна България: с. Труд(колелото за с. Строево, на широкото място до базата на Оптиком), Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Гр. Първомай – международен път 8 /Пловдив-Хасково/ в частта си от двете страни на моста над р. Мечка), Комплекс „Сарая“, възел с. Калояново- с. Дълго поле, Орта хан, в западната част на град Пловдив-Пазарджишко шосе, на кръговото движение на с. Цалапица- град Стамболийски;
– Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), Никопол – ферибота, Шереметя – до Велико Търново (на главен път Варна-София),
– Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана, Долни Богров -Ханче Богров;
– Западна България – София;
– Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“), Благоевград-полигона, Елин Пелин- Григореска чешма;
– Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина.
Ето какво заявяват от Инициативния комитет за провеждане на Общонационален земеделски протест:
Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.
Земеделските производители са изправени пред безпрецедентни трудности – нарушените пазари на земеделските продукти, поради увеличен внос от Украйна; климатичните промени (суши, измръзвания), водещи до ниски или липса на добиви; завишените изисквания на Общата селскостопанска политика и Зелената сделка, които са непосилна административната тежест за земеделските стопани; високата себестойност на земеделското производство; ниските изкупни цени на земеделската продукция. В резултат, ставаме свидетели на фалиране на земеделски производители, особено на малки и средни земеделски стопанства. Крахът в земеделието неминуемо ще повлече със себе си сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници, както и до загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика.
Инициативният комитет формулира следните искания към Народното събрание, Министерския съвет и Президента на Република България:
1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.
2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.
4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.
Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.
Призоваваме всички земеделски производители и граждани, подкрепящи исканията на фермерите, да се включат в общонационалния протест.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: