Днес в 11ч. земеделски производители блокираха пътя София – Русе край Плевен

18.09.2023 12:56

Днес в 11ч. земеделски производители от Плевен и региона блокираха пътя София – Руси край Плевен. По този начин те се включиха в обявения за днес Национален протест.

Поводът за ескалиране на напрежението в земеделския сектор е решението на Народното събрание за непродължаване на забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

Земеделските производители са изправени пред безпрецедентни трудности – нарушените пазари на земеделските продукти, поради увеличен внос от Украйна; климатичните промени (суши, измръзвания), водещи до ниски или липса на добиви; завишените изисквания на Общата селскостопанска политика и Зелената сделка, които са непосилна административната тежест за земеделските стопани; високата себестойност на земеделското производство; ниските изкупни цени на земеделската продукция. В резултат, ставаме свидетели на фалиране на земеделски производители, особено на малки и средни земеделски стопанства. Крахът в земеделието неминуемо ще повлече със себе си сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници, както и до загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика.

„Протестът ни е с пет искания. Най-главното е да се вземе решение за забрана на вноса на земеделска продукция от Украйна – слънчоглед, пшеница, царевица, обезмаслено мляко, замразени и свежи плодове, мед, яйца и други продукти, които ще направят дъмпинг на българските производители“, каза пред журналисти Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От Инициативния комитет обсъждат и дали да не поискат официално оставката на министър-председателя Денков.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: