Рядък случай на перфорирала ехинококова киста при дете оперираха успешно в „Сърце и Мозък“

13.09.2023 13:19

10-годишно дете с перфорирала ехинококова киста е оперирано успешно в болница „Сърце и Мозък“. Пациентът е момиченце, родено и израснало в Германия. Семейството е от Стара Загора, заминало в чужбина преди години. Протакане на лечението на дъщеря им в Германия в продължение на близо година и половина кара близките да потърсят контакт със специалистите във високотехнологичния болничен комплекс в Плевен. В лекарската практика случаите на перфорирала ехинококова киста са чести при възрастни, но при дете това е изключително рядко, информира д-р Владислав Генов, д.м. – анестезиолог в Сърце и Мозък“ и началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.

Всичко започнало с тривиален инцидент – при игра детето пада, след което колабира. При първите прегледи след падането лекарите установяват белодробна киста, която лекуват в продължение на седмици. „Проследявайки хронологията на този случай към днешна дата предполагаме, че става дума за руптурирала ехинококова киста, която е дренирала през бронхите. Последното има огромно значение, защото в противен случай кистата е щяла да се излее в гръдния кош и да последва тежка анафилактична реакция, която може да доведе до фатални последици. Така дренирането на практика е спасило живота на детето, което още в началото е било за спешна операция“, коментират от „Сърце и Мозък“.

След диагностициране на проблема в Германия за семейството започва труден период – обикаляне по лекари, изследвания, процедури и консултации. Лекарите там опитват да лекуват детето без да прилагат радикални действия. Никой не обяснява на родителите защо детето им не може да бъде оперирано. В същото време момиченцето е принудено да се научи да живее с последиците, съпътстващи здравословния му проблем – поддържане на температура, общо неразположение, липса на нормален за едно дете на тази възраст активен начин на живот. Често отсъства и от училище. Всички тези обстоятелствата, както и това, че преди време бащата претърпява успешна операция при гръдния хирург проф. Евелин Обретенов, карат родителите да потърсят отново контакт с екипа на „Сърце и Мозък“.

При постъпване на детето в модерната болница в Плевен следват пълни изследвания и категоричното решение на мултидисциплинарен екип от специалисти за операция в спешен порядък. Интервенцията е осъществена от екип в състав: проф. Евелин Обретенов, д-р Андрей Стоянов, д-р Камбитов, д-р Владислав Генов и д-р Игнат Граматиков. Лекарите правят т.нар. пирамидектомия – премахнат е дяла от белия дроб, който е бил обхванат от кистата. От „Сърце и Мозък“ са категорични, че ако операцията е била осъществена веднага, още при диагностицирането на проблема, е имало възможност да бъде отстранена само кистата, без да се налага последвалото отстраняване на засегнатата част от белия дроб.

След операцията малката пациентка се чувства добре и вече е със семейството си в Германия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: