Шампионска титла и два сребърни медала за шахматистите от СКШ “Спартак Плевен XXI”

05.09.2023 7:41

От 28 август до 3 септември в к-с „АкваЛайф“ в Кранево се състояха Държавни Отборни Първенства по шахмат за юноши и девойки по класически шах, ускорен шах и блиц. В тях взеха участие над 150 състезатели от 17 клуба, разделени във възрастови групи до 10,14 и 18 г..

От 28 август до 1 септември се състояха първенствата по класически шах. Големите надежди на СКШ “Спартак Плевен XXI” бяха отправени към девойките до 18 г. Това е безспорно най-силния отбор в тази възраст, като в последните години неизменно е на първо или второ място. Отборът игра без най-силната си състезателка Ева Русева и бе в състав Катрин Нинова, Виктория-Елизабет Миткова с резерва Жанет Карагеоргиева, информират от плевенския клуб. От тази година в първенството отборите бяха с 2 дъски, което водеше до много изненадващи резултати. Въпреки, че водеше до последния кръг, отборът остана на второ място след отбора на „Каиса“(Варна).

Съвсем други бяха очакванията към отбора за момчета до 14 г. Отборът игра с цел обиграване, без претенции за класиране, но приятно изненада като се класира на 7-мо място от 12 отбора. Плевенчани играха в състав Катерина Бояджиева, която реши да играе при момчетата с оглед на бъдещото си участие в Европейското първенство в Мамая (Румъния), Цветан Иванов, Виктор Комитски и Максим Казанджиев.

На 1 и 2 се състояха първенствата по ускорен шах. При девойките СКШ “Спартак Плевен XXI“ участваха с  2 отбора. В първия отбор играха Ева Русева, която се присъедини към състава за ускорения и блица, и Катрин Нинова. И тук отборът водеше до последния кръг, но остана втори след „Етьр“ (В. Търново). Вторият отбор в състав Виктория-Елизабет Миткова и Жанет Карагеоргиева се класира на 6-то място. В късите дисциплини СКШ “Спартак Плевен XXI” участва и с отбор за юноши до 18 г. Отборът игра в състав Александър Георгиев, Кристиан Милев, Теодор Цветанов и Кристиан Георгиев. Тук борбата беше много интересна, тъй като участваха 10 равностойни отбора. Плевенчани загубиха само една среща и с една победа и 4 равни срещи се класираха на 5-то място. Момчетата до14 години пък останаха 10-ти в крайното класиране.

На 3-ти септември се състояха първенствата по блиц. При девойките до 18г. този път плевенчанки убедително спечелиха КУПАТА за Шампионки по блиц, а вторият отбор се класира 5-ти, като докрая имаха шансове за бронзов медал .Юношите до 18 г. се класираха на 7-мо място, а момчетата до 14 г. отново приятно изненадаха, като се класираха на 6-то място.

Така СКШ “Спартак Плевен XXI” спечели 1 златен, 2 сребърни медала и още 4 места в призовата шестица, което го прави един от най-силно представилите се отбори на първенството.

Капитанката на отбора за девойки Ева Русева изигра последното си първенство за девойки, като го завърши с шампионска титла. С нейно участие СКШ “Спартак Плевен XXI” спечели 7 шампионски отборни и 5 индивидуални титли за клуба си и много призови  класирания в женските първенства, където ще продължи да се състезава.

Тези първенства са част от поредица турнири, където плевенският клуб участва през лятото. Така отборът за ветерани в състав Иван Василев, Кимон Комитски, Йордан Маринов и Тодор Кирков спечелиха бронзов медал на Държавното Отборно Първенство над 65 г., а отборът за ветерани над 50 г. се класира 4-ти в състав Емил Шукин, Янаки Лазаров, Пламен Петков и Цвятко Цеков. Катерина Бояджиева участва в Първенството на ЕС до 14 г,, а в момента участва на Европейско Първенство за девойки до 12 г.

На 16 и 17 септември СКШ “Спартак Плевен XXI” планира да проведе Открит Турнир за „Купа Плевен“, съвместно с ОБЩИНА ПЛЕВЕН, а от 1 октомври започва записването за детска школа, водена от треньора на клуба Михаил Гигов в ч-ше „Съгласие“, където ще се проведе и турнира за „Купа ПЛЕВЕН“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: