Кметът Спартански откри днес Международния пленер по живопис „Плевен`2023”

01.09.2023 13:24

В дните 1 – 7 септември 2023 г. ще се проведе Международният пленер по живопис „Плевен`2023”. Организатори са Община Плевен и Художествената галерия „Илия Бешков”, която е домакин на събитието. Събитието бе открито днес от кмета на Община Плевен Георг Спартански с пожелания за вдъхновена работа и красиви картини към участниците.

Съгласно статута в Пленера участват десет художници: Димитър Димитров, Павлин Ковачев, Николай Неделчев и Румяна Симеонова от СБХ – Плевен, Иван Обретенов – Варна, Ивелина  Иванова – Шумен, Петър Тепсизов – Ямбол, Радослав Нейчев – Оряхово. Също съгласно регламента участват и двама художници от побратимени с Плевен чуждестранни градове – това са Елизабета Волку – Браила, Румъния, и Мартин Якимовски – Битоля, Република Северна Македония.

Участниците ще рисуват по две картини, за едната от които ще получат хонорар, а втората ще дарят. Всички платна ще станат притежание на фонда на ХГ „Ил. Бешков”. По време на работата им галерията ще бъде отворена за посетители, които биха проявили интерес към процеса и самите автори. В рамките на пленера се предвижда представяне на отделните автори с техните материали във формата на открита среща разговор с останалите участници, журналисти и публика в дните 2, 3 и 4 септември от 17.00 часа.

Събитието ще завърши с откриването на обща изложба на участниците на 7 септември от 17.30 часа в залите на галерията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: