Спасение от жегите в парк Кайлъка – снимки

29.08.2023 9:35

Спасение от жегите плевенчани все по-често намират по алеите на парк Кайлъка. Вечер след 20ч. паркингът на Двете сърнета се пълни с коли с хора от всякаква възраст.

Аераторите в „Езеро с лодките“ вече работят на пълни обороти и ефектът вече се усеща. Заблатяването изчезна, и млади семейства разхождат водни колела покрай красивите и цветни „малки фонтани“, релаксирайки след морния ден. Тревата е окосена, а тази седмица фирма „Паркстрой“ разчистваше от клони и околоречното пространство на река Тученишка.

Припомняме и решението на местния парламент за закупуване на аераторите и мотивите на съветниците да подкрепят инициативата на общинската администрация:

„С Решение №895 от 7 декември 2020 г. на Министерския съвет на Община Плевен бяха предоставени безвъзмездно за управление имоти – публична общинска собственост, намиращи се в защитена местност „Кайлъка“ /от Моста до едноименния хотел в парка/. Един от тези имоти е т.нар. „Езеро с лодките“ до Часовниковата кула, което е една от емблемите на парка и града. Водният обект, обаче, е изключително занемарен – поради застой на водата той е заблатен и създава предпоставки за зарази, популация на комари и неприятни миризми. С договора за безвъзмездно предоставяне за управление, сключен между Държавата, представлявана от Областния управител, и Община Плевен, езерото е прехвърлено за управление на Община Плевен и тя, като негов стопанин, е длъжна да полага нужната грижа. След проучване на възможните мерки за поддръжката е установено нуждата от аератор, като предложението за решение днес получи одобрението и от Общинския съвет. Община Плевен ще финансира доставката и монтажа на съоръжението със собствени бюджетни средства в размер на 31 200 лв.“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: