Празник на кулинарната традиция с благородна кауза и международно участие в град Левски – снимки

26.08.2023 19:14

Национален  фестивал „Пълнената чушка  –  най-вкусната левченска традиция“ – 2023. Вдъхновяващ, весел, традиционен празник на кулинарното изкуство събра днес над 70 участници от 5 до над 85 години от всички читалища в община Левски, пенсионерски клубове и клуба на инвалида, хора, които познават и предават на младите своите знания и опит. И те показаха и доказаха своето кулинарно майсторство.

Приятна изненада за всички бяха представителите на Полша, Румъния и Сирия с участието си в кулинарния празник и състезание. Село Извоареле, окръг Телеорман в Румъния, което е побратимено със с. Обнова, участва с  трима свои представители с щанд с румънския вариант на пълнената чушка. Полякините Агнешка Вихерд и Габриела Малиновска, които живеят в България, показаха какво са усвоили от българската кухня и как тя се пречупва през полската традиция. А ястията на Ахмет от Сирия представиха от с. Градище.

Голямата кауза на Община Левски на четвъртото издание на кулинарния фестивал е за изграждане на скулптурната композиция „Земляците”- Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Хумористичния  скеч на самодейците от НЧ „Георги Парцалев-1901”добави градус към празничното настроение и прикани всички да подкрепят каузата на Общината.

Кметът на Община Левски, Любка Александрова , главният двигател на събитието, откри четвъртото издание на кулинарния фестивал с думите:

„Утвърди се по един прекрасен начин тази традиция, която създадохме заедно с читалищата в общината. Днес са тук всички, с които стартирахме, тук днес има и много нови лица, нови гости, много сериозно международно участие.Надявам се нашият фестивал да се утвърждава във времето и годините, защото е прекрасна кулинарната традиция на нашия район. Днес нашият фестивал е сцена на прекрасната традиционна българска пълнена чушка – царицата на нашия панаир и на нетрадиционната световна кухня..”

Любка Александров призова присъстващите да се включат в прекрасната кауза на Община Левски с възможността да опитат от кулинарните изкушения. Да подкрепят надеждата, че скоро заедно ще реализираме скулптурната композиция „Земляците”- Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков и пожела много настроение на всички.

Официални гости на фестивала бяха Дан Гена, кмет на с. Извоареле, окръг Телеорман  в Румъния, Капка Арсина, журналистът Явор Цанков, Елка Ангелова –директор на ДБТ –Плевен, Стоян Стоянов- инициатор на кулинарни празници в България, Миглена Николаева-ръководител на отдел РИМ –Плевен, Любка Костова –почетен гражданин на община Левски,  инж. Емануил Манолов – кмет на община Павликени ,проф.д-р Славчо Томов  ,д-р Володя Попов, кметът на с. Обнова –Анелия Николова, кметът на с. Козар Белене, кметът на с.Градище и много други.

Шеф Иван Звездев, любимец на българската публика, беше посрещнат с радост от всички на празника.По традиция той оглави професионалното  жури на фестивала. Нелеката задача да отличат най-добрите имаха и  инж.технолог обществено хранене Емилия Кондова и нашето живо човешко съкровище Лиляна Живкова, добре позната, като майка на народните певици Людмила и Даниела Радкови, доказала във времето обичта си към българската култура и традиции.

Новото издание на фестивала представи уникални традиционни  и екологични храни за веганско и здравословно хранене, интересни и  уникални кулинарни рецепти.

Младите земеделски производители от община Левски  – Марио Любенов , който произвежда вино от лозов масив в с.Трънчовица и Димитър Матеев, с продукция от сливова овощна градина, участваха във фермерския пазар и от мястото на събитието – град Левски в програмата на БНР.

Каузата на Националният фестивал Пълнената чушка  –  най –вкусната левченска традиция“ – 2023  подкрепиха:  Закусвалня  „Наслада” и магазини Фамилия, ЕТ „Светлина”с.Българене, Даниел Кирков, Георги Ванциславов -2005 ООД, Интерсервиз ЕТ–Върбан Тодоров, Мини маркет Венеция – Величко Иванов, ЕТ Методи Методиев –Велико Търново и много други ,които помагат  и подкрепят организацията на фестивала.

Забавни състезания за домакини и гости , българска народна музика и хора обагриха с още настроение  кулинарния празник в панаирните дни в град Левски .

Кметът на общината г-жа Александрова, задно с журито, с удоволствие разгледа и коментира кулинарните шедьоври на  домакини и гости.

Най-малките участници бяха децата от ДГ „Слънце”. След културен обмен на част от педагогическия колектив във Флоренция по проект ЕРАЗЪМ +, децата показаха как италианската традиция намира място в българската кухня.

В категориите „Пазители на традицията“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Шарено бурканче“бяха  определени носителите на първа, втора и трета награда. Петя Чолакова, гл.експерт „Образование, култура и спорт” обяви отличените, а кметът на общината Любка Александрова и Шеф Иван Звездев връчиха наградите – грамота и тематични бижута във формата на чушка, изработени от майстор ювелир.

В раздел „Пазители на традицията” трето място бе присъдено на Йорданка Данаилова от с.Трънчовица. Второ място на НЧ „Съгласие 1895”с.Стежерово. Първо място на Стефан Стефанов – кмет на с.Градище.

В раздел „Кулинарно вдъхновение„на трето място се класираха  гостите от Полша – Агнешка Вихерд и Габриела Малиновска. Второ място беше присъдено на Руска Стоянова от град Левски. Първо място бе присъдено на ДГ „Слънце”, гр.Левски.

В раздел „Шарено бурканче“ трето място зае Ваня Ватева от с. Българене. Второ бе присъдено на Стефка Василева от с.Обнова. Първо място отличи   Здравка Кънчева от с. Аспарухово.

С благодарност за подкрепата на каузата на Община Левски за изграждане на скулптурната композиция „Земляците” и да остане жив спомена за големите имена на България – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков, беше обявена сумата от продажбата на сувенири, купони и дарения – 2 418,45 лв.

Кметът на общината Любка Александрова изрази радостта си за прекрасния старт, за споделеното настроение и емоция. Благодари на всички участвали в организацията на фестивала, на НЧ „Георги Парцалев-1901”, на медиите, на БНР , че днес сърцето на България биеше в центъра на град Левски с надеждата ,че всички са усетили любовта, с която левчалии работят Левски  да стане модерен български и европейски град. До нови срещи на петото издание на фестивала, здраве и празнично настроение в панаирните дни пожела на всички .

Текст и снимки: Пресцентър на Община Левски

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: