Полезни методи за облекчаване на болките в кръста и таза

11.08.2023 14:15

Упражнения за по-добър сън, намаляване на стреса или други стратегии ще ви помогнат да се справите с този дискомфорт

Всеки, който се е събуждал с ужасни болки в кръста и таза, знае как това заболяване може да провали деня ви, седмицата ви или дори да ви извади от строя за по-продължителен период от време – няколко месеца или години.

За щастие има средства за борба с тази неприятна болка. Ако сте решили твърдо да се захванете с лечението, можете да изберете различна стратегия – от упражнения за по-добър сън до намаляване на нивата на ежедневния си стрес.

Следващият път, когато почувствате болки в гърба, кръста или ниско долу в таза, помислете за следните методи за облекчаването им. Разбира се, не забравяйте да  обсъдите с Вашия лекар предварително методите  за лечение на болката, преди да започнете да ги използвате в домашни условия.

Средства за облекчаване на болките в кръста и таза:

1. Упражнение за отпускане на мускулите

Особено благоприятно действат частичните коремни преси, които помагат за укрепване на мускулите на гърба, без да прилагате прекалено голям натиск върху болезнените зони.

Други упражнения, които трябва да имате предвид, включват последователно свшване и издърпване на всяко коляно към гърдите и бавни навеждания в кръста. Добре се отразява на болката и плуването.

Трябва да избягвате обаче движенията, които увеличават пресата в гръбначния стълб. Не се навеждайте рязко и не повдигайте краката си, защото тези упражнения само ще влошат състоянието ви, вместо да ви помогнат.

2. Използвайте горещи/студени процедури

Друг ефективен метод е топла и/или студената терапия върху болното място.  Как обаче да решите какъв компрес да си направите – студен или топъл?  Правилото е следното: ако болката ви е остра, трябва да приложите студено и след това топло.

Ако дискомфортът е хроничен или не особено обострен, трябва непрекъснато да се прилага лека топлина. Ако се опитвате да намалите болката след тренировка, трябва да приложите лед. Готови топли и студени компреси се продават в аптеката или санитарните магазини, но  може да опитате да си ги направите е сами и у дома.

3. Разтягайте се повече

Подходящи упражнения за разтягане също могат да намалят вашите  силни болки в кръста и таза . Йога разтягането, известно като „детската поза“, може да бъде полезно за облекчаване на проблемите в долната част на гърба. Упражненията за азтягане от колене до гърди също може да помогне. Когато разтегнете седалищния мускул piriformis, можете да намалите стягането на таза и долната част на гърба.

Правете упражнения за извиване в кръста от седнало положение – това ще ви направи по-гъвкави. Добре действа разтягането на гръбначния стълб и с упражненията тип „котка-крава“. А т.н. поза „Сфинкс“ – едновременно разтягане с извиване на гърба, успешно укрепва гърдите, гръбначния стълб и таза.

4. Носете удобни обувки

Обувките, които ежедневно носите, може да се окажат най-простото, но ефикасно средство за намаляване на болките в долната част на гърба. Известно е, че високите токчета създават доста проблеми на жените, които ги предпочитат за своя дрескод. Но и само носенето на равни обувки не е непременно правилното решение.

Подходящата опора на свода и омекотяването на стъпалото е от жизненоважно значение и това може значително да помогне за справяне с болката.  Използването на ортопедични стелки е един от начините да увеличите максимално правилната мобилност и комфорт и да се отървете от болките в гърба.

5. Намалете стреса

Колкото и да е невероятно, стресът също може да ви предизвика болки в кръста и таза. Това става чрез дишането. Известно е, че силната отрицателна емоция може да наруши  дишането ви, което от своя страна да предизвика напрежение във въпросните области на гърба.

Освен това, не е необичайно хората да стават по-малко активни по време на стрес. За съжаление, все по-заседналият начин на живот е точно обратното на това, от което повечето хора се нуждаят в тези случаи. Седенето с часове зад бюрото, излежаването на дивана или в леглото, може в крайна сметка да ви навреди.

Затова, вместо да се затваряте в себе си, поддавайки се на стреса,  прекарвайте качествено време със себе си и любимите си хора, така че духът ви да остане силен, когато животът ви поднася предизвикателства. Това може индиректно да доведе до преодоляване и на болките в долната част на гърба.

6. Спете добре

Достатъчната почивка е друга важна стратегия за поддържане на добра форма.  Лошата поза при спане също може да причини болки. Уверете се, че гръбнакът ви остава в неутрална поза и се опитайте да спите по гръб. Ако имате проблеми със съня, трябва периодично да редувате страните, на които спите.

Не поставяйте възглавницата си под раменете, нейното място при спане е  под врата и главата. Правилният матрак също е от решаващо значение. Ако талията ви е по-тясна от бедрата, изберете сравнително мек матрак. По-твърдият матрак е подходящ, ако талията и бедрата ви са с еднаква ширина.

Източник на изображение: Pixabay

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: