Днес празнуват жените с красивото име Сузана /Сосана, Шушана/. Вижте повече за историята на популярната едноименна песен!

11.08.2023 7:25

На 11 август Църквата отбелязва двоен празник – на свети дякон Евпъл и на света мъченица Сузана (Сосана).
Света Сузана (Сосана) била дъщеря на презвитер Гаваний. Самият той бил брат на тогавашния римски папа Гай (папа от 283 г. до 22 април 296 г). Сузана се отличавала с ум, духовна и телесна красота. Император Диоклециан поискал да я направи жена на осиновения от него Максимиан. Тя отказала, а това разгневило императора. Била подложена на страшни мъчения. Главата й била отсечена с меч. Светият Папа Гай осветил къщата, в която била пролята кръвта на мъченицата за храм.

Името Сузана произлиза от иврит и означава лилия. Затова и носещите това екзотично име празнуват своя имен ден и на Цветница.
От известно време голяма част от българите полудяха по чалга песента „Шушана“ в изпълненията на певицата Преслава и на Наско Ментата. Оригиналната Erev Shel Shoshanim (Вечер от лилии или Вечер от рози, еврейската дума shoshana се използва и за двете цветя) е поетична еврейска любовна песен. Нейната мелодия често се използва като сватбена музика при еврейските сватби. Известна е не само в израелските и еврейските музикални кръгове, но и в целия Близък изток и често се използва като песен на която се танцуват кючеци. Песента е преведена на арменски език, като заглавието й е „Yarus (O, Роза!)“.
Музиката е написана от Йозеф Хадар, а текстът от Моше Дор. Песента за първи път е записана през 1957 г. в изпълнение на певицата Яфа Яркони, а година по-късно от дуото ХаДудаим. Тяхната версия става хит в Израел. Дуото обикаля света през 60-те години, а „Erev shel Shoshanim“ се превръща в една от международните си песни. През 60-те и 70-те години песента е изпълнявана от различни международни певци, включително от Хари Белафонте, Оливера Катарина, Нана Мушури, Далия Лави, Мартин Симпсън и Мириам Мазбе. През 1974 г. Югославската прогресивна рок банда Dah записва своя хит „Šošana“, която включва мелодия, базирана на „Erev Shel Shoshanim“. През 1975 г., след като се премества в Белгия и променя името си на Land, групата записва английска версия на Шошана („Shoshana“), която се превръща в международен хит.
През 1966 г. израелският фолклорен танцов хореограф Зви Хилман създава първия фолклорен танц въз основата на песента.
По материали от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: