Днес в Ралево посрещнаха скъпи гости от румънското село Извоареле

04.08.2023 15:18

Днес в село Ралево посрещнахме гости от румънското село Извоареле, чийто корени по исторически сведения са преселници от нашите земи. Положихме основите на едно ново партньорство със засаждането на две дръвчета. Срещата беше вълнуваща и за домакините и за гостите. Това информира кметът на Ралево Асен Гетов.

Припомняме, че групата етнически българи от село Извоареле, област Телеорман, Румъния, вече проведе срещи с кмета на Плевен и областния управител.

Според исторически сведения техните предци са от плевенското село Ралево. Те са се преселили в северната ни съседка преди 200 години,  спасявайки се от турското владичество. Извоареле е основано като село с изцяло българско население. Днес потомците им, които са създали Дружество „Български корени” с председател Адриан Куне, със съдействието на Фондация „Бъдеще 2008” посещават Плевенския край, за да се запознаят с родното място на своите предшественици, да научат повече за тях с цел съхраняване на българската си идентичност, традиции и обичаи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: