ИНУ „Христо Ботев“ и Българското училище в Неапол сключиха договор за сътрудничество

27.07.2023 14:58

Днес, 27 юли, директорът на ИНУ „Христо Ботев“ – Плевен Цветелин Горанов и Пепа Стефанова – директор на Българското неделно училище „Българче“ в Неапол, Италия, сключиха Договор за сътрудничество между двете институции.

БНУ „Българче“ е създадено през 2016 г. към Асоциация за българска култура в Неапол, Италия. В него се обучават приблизително 400 ученици в присъствена, смесена и в изцяло дистанционна форма на обучение.

Договорът предвижда различни съвместни дейности и мероприятия по отношение на българския език, българската история, култура и традиции, чествания на празници и бележити дати, обмяна на опит и добри педагогически практики между колективите.

Това е вторият договор за сътрудничество между ИНУ „Христо Ботев“ и българско училище извън границите на страната. Първият е с Българско училище „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Монреал, Канада към Канадско-български културен център „Зорница“, с което имат голям брой успешно реализирани съвместни проекти.

Този вид договори за сътрудничество между институциите в България и тези, които се стараят да съхранят българското, традициите и любовта към родината зад граница носят позитиви и на двете страни. Чрез съвместните дейности и провеждането на различни по вид мероприятия, българите в чужбина се чувстват по-близо до своята родина, а ние тук, в България, откриваме колко е важно да се съхраним, да познаваме родните традиции, да почитаме своите герои и да пазим жив българския дух, за да го предаваме на поколенията.

Това информират от учебното заведение за Плевен за Плевен.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: